Ben je ook zo gefrustreerd over de verplichte overstap van Google Universal Analytics naar het nieuwe Google Analytics 4 ook wel GA4 genoemd?
Zit je soms ook met je handen in het haar?
Dat kan ik helemaal begrijpen! Ik hoor je!
Als ik namelijk om me heen vraag over de overstap-ervaringen naar GA4 dan is niet iedereen positief over de overstap.
Men was meestal blij met wat men had met Universal Analytics. In het nieuwe Google Analytics 4 worden – nog – features gemist en vragen blijven onbeantwoord.
Klinkt dat bekend in de oren? Lees dan hieronder verder.
Voor dat we verder praten over de frustraties. Waarom is de overgang naar het nieuwe Google Analytics toch belangrijk om te doen?
- Eind juni 2023 houdt het huidige Google Universal Analytics (UA) op te bestaan.
- Eind 2023 kan je de data niet meer inzien, je toegang wordt geblokkeerd.
- Je kan historische data van Universal Analytics niet importeren in het nieuwe GA4.
dagen
uren minuten seconden
tot
Universal Analytics vaarwel
Dit blog bevat de uitdagingen waarmee gebruikers van Google Analytics momenteel worden geconfronteerd bij de migratie van Universal naar GA4 en mogelijke oplossingen.
Goed, wat zijn onder andere de pijnpunten en vragen die je tegenkomt?
1. Gegevensverschillen met GA4
Het vergelijken van gegevens in Universal en GA4 is meestal als appels en peren vergelijken door de verschillende opzet van de twee versies. Dit betekent bijvoorbeeld dat conversies hoger kunnen zijn in GA4 of andersom. Een belangrijke reden voor het optreden van discrepanties in gegevens is het verschillende volgmodel, maar ook de modelleringsmogelijkheden die beschikbaar zijn in GA4 en niet in UA. Google voorspelt in GA4 of een conversie zou hebben plaatsgevonden op basis van meerdere signalen wanneer cookies niet worden geaccepteerd, en telt de conversie als de kans groot is. Een andere reden kan zijn dat gegevens in GA4 in langzamer worden verwerkt. Ik zou zeggen, heb er vrede mee dat de data kan verschillen.
2. Verlies van al je Universal Analytics data
Het was al eerder aangegeven, de Universal Analytics data van al je website bezoeken en conversies die soms meer dan 10 jaar teruggaan zullen op een gegeven moment niet meer toegankelijk zijn.
Het jaar op jaar vergelijken van data wordt dus straks zo goed als onmogelijk gemaakt voor 2022 en 2023. Des te sneller je begint met GA4, des te beter je straks kan vergelijken.
Maar wat zeker is, is dat alle historische data verloren gaat als je deze niet exporteert en opslaat. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:
- Exporteer de CSV-bestanden van Universal Analytics en sla de gegevens op. Op een veilige plek.
- Exporteer de UA- en eventueel GA4-gegevens naar BigQuery (een datawarehouse van Google) om daar vervolgens bewerken. Je kunt de stappen volgen zoals hier beschreven om de gegevens over te brengen.
- Een iets visuelere methode om data op te slaan is een jaar dashboard maken met de belangrijkste performance indicators en deze te op te slaan als pdf. Maak hiervoor een dashboard in Google Analytics of in Datastudio.
Succes met het opslaan en inzichtelijk maken van je historische website bezoeken.
3. Waar zijn mijn doelen in GA?
Er zijn geen doelen in GA4, er zijn wel gebeurtenissen en conversies.
Het meten van gebeurtenissen wordt automatisch ingeschakeld wanneer je de GA4-tag op de website installeert, en er worden meer gebeurtenissen gemeten nadat verbeterde meting is ingeschakeld.
Daarnaast kan je zelf gebeurtenissen aanmaken. Google legt hier uit hoe je gebeurtenissen aanmaakt in GA4. Ik ben zelf meer een aanhanger om dat in GTM te doen en een aangepaste dimensie / definitie toe te passen voor betere inzichten.
Wat echter niet automatisch gaat, is het meten van je gebeurtenis als conversie. Daarvoor moet je eerst de knop ‘markeren als conversie’ in de gebeurtenissentabel omzetten.
Dit is eenvoudig, ontdek hier hoe je dit kunt doen. Daarnaast heb je dus voor het aanmaken van nieuwe gebeurtenissen en conversies soms wat vingervlugheid nodig in Google Tag Manager.
Bonustip: zorg ervoor dat je óf je doelen van UA óf je conversies van GA4 hebt geïmporteerd in Google Ads. Als je van beide Analytics versies importeert dan tel je conversies dubbel en raken je campagnes in de war en ze rapporteren dan meer behaalde conversies dan je in werkelijkheid hebt behaald.
4. Waar zijn mijn views en bounce-rate?
Ze zijn weg!
Er zijn een aantal metingen die niet meer beschikbaar zijn of niet eenvoudig zichtbaar zijn gemaakt in de GA4 interface.
De views en bounce-rate zijn bijvoorbeeld verdwenen. Ze zijn er niet meer in GA4 en komen daar ook straks niet in voor, je kan je beter focussen op andere metingen zoals de Active Users in plaats van Views en de Engaged Sessions en Engagement Rate in plaats van de bounce-rate.
Het veel gebruikte Source / Medium rapport om te kijken waar precies je verkeer vandaan kwam is niet eenvoudig te vinden. Op dit moment moet je het eerst zelf aanmaken. Gelukkig heeft Krista Seiden daar een korte tutorial voor gemaakt en gepubliceerd.
In het kort, dit rapport maak je door in GA4 te gaan naar Acquisitie > Verkeersacquisitie > Klik op plus (+) naast Standaard Kanaalgroepering > Klik sessiemedium of sessiebron/medium. En klaar is je rapport.
6. Hoe krijg ik e-commerce aan de praat in GA4?
Als webshop heb je e-commerce tracking nodig in GA4. Het implementeren van e-commerce is in GA4 nog niet gemakkelijk en zal iets meer tijd kost dan je graag zou willen. De naamgeving van e-commerce gebeurtenissen en parameters zijn ook nog eens gewijzigd voor Google Analytics 4.
Daarom raadt Google aan om uw UA-implementatie ongewijzigd te laten en dubbele gebeurtenissen voor de GA4-property aan te maken. Gebruik de nieuwe gebeurtenis-namen en parameters die vereist zijn voor Google Analytics 4.
Het instellen van de parameters in de juiste indeling is vereist om uw e-commerce gegevens te kunnen zien, anders worden ze gewoon weergegeven als aangepaste gebeurtenissen. Hier staat alle informatie die je nodig hebt om je e-commerce tracking correct in te stellen.
7. Alweer verwijzingen uitsluiten?
Ja, als je bijvoorbeeld een webshop hebt met betaal providers zoals Adyen of Mollie dan moet je deze betaalprovider url’s en soms bank-urls uitsluiten als referral . verwijzing. Ook hier is het probleem dat GA4 de uitgesloten verwijzingen niet migreert van GA3, dus je moet alles opnieuw instellen!
Nogmaals, dit is zeker de moeite waard om te controleren.
De oplossing? Je kan het oplossen door de url’s hier toe te voegen:
Beheer > Gegevensstreams > Web > Meer instellingen voor taggen > Lijst met ongewenste verwijzingen maken.
8. Gegevens bewaren omzetten van 2 naar 14 maanden
Om wat voor reden dan ook, heeft Google besloten om in GA4 de standaard gegevensbewaring in te stellen op 2 maanden in plaats van 14 maanden. Dit betekent dat je na korte tijd je gegevens verliest! Dit kan vooral frustrerend zijn als je een jaar-op-jaarvergelijking probeert te maken wat uiteraard heel gebruikelijk is in rapportages.
Oplossing: als je dit wilt veranderen, ga dan naar
Beheer > Gegevensinstellingen > Bewaring van gegevens en schakel om van 2 naar 14 maanden.
Dit zegt Google over de termijn van het bewaren van gegevens.
9. Remarketinglijsten opnieuw opzetten in GA4
Ook je remarketing lijsten zal je opnieuw moeten opzetten in GA4. Ook deze worden niet geëxporteerd van Universal Analytics naar Google Analytics 4.
De oplossing? Zorg ervoor dat je handmatig je remarketing lijsten opzet. Uiteraard gaat dat weer net even anders dan in Universal Analytics. Hier is de handleiding van Google over doelgroepen maken.
Dat was de lijst!
Mocht je nog meer pijnpunten hebben over deze Google Analytics migratie, laat het me vooral weten.
In ieder geval heel veel succes met de overstap!