Google Ads aankondigingen die je niet wilt missen

Google Marketing Live aankondigingen

In de dynamische wereld van online marketing is Google Marketing Live een top evenement. Google geeft daarin jaarlijks een kijkje in de nieuwste ontwikkelingen, strategieën en trends op het gebied van online adverteren met Google Ads. Dit blog gaat over enkele aankondigingen van dit inspirerende evenement die ik zelf zeer interessant vond.

Bijvoorbeeld, wil je meer weten over hoe Google kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) gaat inzetten in Google Ads? Lees dan hieronder verder.

Lees verder

Google Analytics GA4 migratie frustraties

Ben je ook zo gefrustreerd over de verplichte overstap van Google Universal Analytics naar het nieuwe Google Analytics 4 ook wel GA4 genoemd?

Zit je soms ook met je handen in het haar?

Dat kan ik helemaal begrijpen! Ik hoor je!

Als ik namelijk om me heen vraag over de overstap-ervaringen naar GA4 dan is niet iedereen positief over de overstap.

Men was meestal blij met wat men had met Universal Analytics. In het nieuwe Google Analytics 4 worden – nog – features gemist en vragen blijven onbeantwoord.

Klinkt dat bekend in de oren? Lees dan hieronder verder.

Lees verder

Beeldextensie in zoekadvertenties met Google Ads

Zie je tegenwoordig af en toe een plaatje verschijnen bij de zoekresultaten op Google? Dat klopt! Met afbeelding extensies – ook wel image extensions genoemd – kun je aantrekkelijke en relevante beelden laten zien bij tekstadvertenties. Naast Google Shopping is deze beeldextensie op dit moment de 2e manier om op de Google pagina foto’s te tonen. Dat maakt deze extensie uniek! Lees er hieronder meer over.

Lees verder

GA4 – het nieuwe Google Analytics

Wat is het nieuwe Google Analytics en hoe werkt GA4? Ik kreeg de melding dat er een nieuwe Analytics versie zou worden aangekondigd via een gesprek met mijn Google Account Strategist. Dat betekent dus heel veel veranderingen voor mij en mijn klanten, ik ben er gelijk ingedoken en het is je vast niet ontgaan dat Google Analytics een nieuwe versie heeft geïntroduceerd: Google Analytics 4 Properties (GA4). Omdat ik nu al een aantal keer dit heb opgezet leek het me goed om in dit blog de voor- en nadelen aan te geven, en waarom je direct aan de slag moet.

Waarom is GA4 belangrijk?

  • Je hebt meer gebruiksgemak: je hoeft niet meer eindeloos te wachten op het laden van een rapport. Met GA4 duurt dit slechts enkele seconden. Het analyseren zal dus veel sneller gaan.
  • De rapportages zijn overzichtelijker en eenvoudiger aan te passen.
  • Bij Google Analytics GA4 zie je al je data. Je kan nu eindelijk zien welke bezoekers zowel je website als je app bezoeken en ook zie je geen gedeeltelijke data meer in rapporten. Het is nu altijd 100% van de bezoekers.
  • Via de koppeling met BigQuery heb je daarnaast rechtstreeks toegang tot je ruwe data op detail niveau.
  • Je moet op een gegeven moment wel over naar deze nieuwe versie. Google zal alleen GA4 verder ontwikkelen, het oude Analytics zal geen nieuwe mogelijkheden krijgen en uiteindelijk ophouden te bestaan.

Nadelen GA4

Het nieuwe GA4 is duidelijk nog volop in ontwikkeling en er zijn daarom nog veel mogelijkheden en functionaliteiten niet beschikbaar die je wel al had in het oude Analytics, het GA4 is dus nog geen vervanging.

Mijn advies: start nu

Begin nu naast de reguliere Analytics met het aanmaken en inrichten van een GA4 Property. De belangrijkste reden is dat GA4 namelijk geen historische data kent van de het oude Analytics. De oude bezoekersdata is dus niet te delen of te kopiëren naar het nieuwe GA4. Daarom is het van belang dat je nu al data gaat verzamelen én met GA4 leert werken zodat je er later mee aan de slag kan.

Nu: gratis via Google Shopping producten verkopen

Google geeft retailers de mogelijkheid om gratis vindbaar te zijn op haar shopping platform in Nederland.

Deze gratis exposure voor een groot publiek gaat om het Shopping tabblad (hieronder vallen ook Images en Lens). Hoe jij gratis je product-assortiment in het Google shopping platform plaatst? Lees dit blog!

Google Shopping advertenties

De advertenties van Google Shopping veranderen niet. Google Shopping advertenties opGoogle.nl die zowel bovenaan de resultaatpagina als aan de zijkant kunnen worden weergegeven (zie oranje rechthoek) blijven gewoon bestaan. Dit zijn advertenties en daar blijf je voor betalen.

Google Shopping Tabblad: nu met gratis vermeldingen.

Google Shopping Tabblad: nu met gratis vermeldingen

Het Shopping-tabblad: dit is de vergelijkingssite van Google waar de prijzen en verzendopties van producten van verschillende retailers vergeleken kunnen worden. De nieuwe resultaten in het Shopping-tabblad worden vooralsnog organisch gerangschikt. Voorheen moest je adverteren om op dit tabblad te staan. Nu kun je hier als retailer kosteloos je producten aanbieden.

Wat betekent dit voor jou?

Afhankelijk van wat je al doet met Google Shopping volgen hieronder de omschrijvingen van de te nemen stappen.

A: Alle producten staan al in het Merchant Center en je adverteert met Google Shopping

Er is geen actie nodig, voor de zekerheid zou je de gratis optie alvast aan kunnen zetten bij Tools > Surfaces across Google. Zie plaatje hieronder en uitleg op de Google Support pagina.

B: je adverteert niet via Google Shopping.

Maak een Merchant Center account aan, maak een product-feed aan met je webshop software en zet de product-feed in Merchant Center. Activeer Surfaces across Google.

C: je adverteert op Google Shopping, maar niet al je producten staan in je feeds in het Merchant Center.

Maak een feed aan van de producten waar je wél gratis mee wilt worden gevonden op het Shopping tabblad maar waar je niet mee wilt adverteren. Zorg dat je deze producten uitsluit voor advertenties.

Ik ben benieuwd hoeveel verkopen deze gratis vertoningen gaan opleveren voor mijn klanten! Heb jij het al geactiveerd? Zie jij al vertoningen binnenkomen? Ik ben benieuwd!

Google Analytics Attributie Project aanmaken

Meer inzicht krijgen in je prestaties en conversies van je online kanalen? Het Attributie Project in Google Analytics biedt een gratis, cross-channel datagestuurde toeschrijving van conversies aan. Lees hieronder hoe je een project snel aanmaakt.

Waarom is dit een hele belangrijke lancering? Attributie is een duidelijk beeld geven van welke kanalen en campagnes het meest hebben bijgedragen aan het online succes van je bedrijf. Het Attributie Project is een gratis tool, momenteel in Beta, die data-gestuurde toeschrijving aanbied. Het is bedoeld voor bedrijven die conversies volgen in Google Analytics en die meer dan de reguliere – zoals laatste klik – attributies willen inzien en daarom toegang willen krijgen tot data-gestuurde modellen. Attributie is van fundamenteel belang voor het herhalen, verbeteren en uitbreiden van de online marketinginspanningen.

Met het Google Analytics Attribution-project kun je:

  • Conversietotalen nauwkeurig rapporteren, gedupliceerd over alle online kanalen
  • Een geconsolideerd, consistent beeld inzien van alle online prestaties
  • Begrip opbouwen voor de klantreis van je potentiële klanten
Lees verder