Google Shopping Showcase in Nederland

Yes! Nieuwe mogelijkheden voor adverteren! De nieuwe Google Shopping Showcase advertenties zijn nu beschikbaar in Nederland. Wat een Showcase Ad is en hoe je het in moet zetten leg ik hieronder uit.

Omdat er steeds meer klikken verschuiven van tekst-advertenties naar Google Shopping krijgt Shopping een steeds groter belang in e-commerce. Als er een nieuwe advertentie mogelijkheid is bij Shopping, is dat dus goed nieuws voor iedereen die met Google Shopping adverteert! De Showcase Ads ofwel de Showcase Shopping advertenties zijn als een etalage, waarbij ze je merk introduceren bij de potentiële klant en ze de soorten producten laat zien die jij beschikbaar hebt. Ze zijn dus uitermate geschikt voor de oriënterende shopper!

Wat zijn Google Shopping Showcase Ads?

Volgens Google:

“Met Shopping showcase advertenties kunt u gerelateerde producten groeperen en presenteren om uw merk of bedrijf te introduceren”.

Met een Google Showcase advertentie wordt je als bezoeker niet direct doorgestuurd naar een bepaalde productpagina op jouw website, maar de showcase advertentie ‘showt’ als het ware in eerste instantie jouw bedrijf en producten. Het is een mini-shop op de Google homepage.

Voorbeeld Shopping Showcase advertenties

De advertentie ziet er als het volgt uit. Stel je verkoopt kleding. Je kunt een Shopping showcase advertentie maken met je aanbod van goed lopende zomerjurken. Met de algemene zoekterm “zomer jurken” worden de showcase advertenties vertoond. Alleen als iemand op de advertentie tikt krijgt deze je aanbod van zomerjurken ook te zien.

Google Shopping Showcase Advertenties in Nederland

Je kunt het vergelijken met de Facebook Canvas advertenties, alleen dan binnen de Google omgeving. De Showcase advertenties verschijnen in dezelfde (top)posities als huidige Shopping advertenties.

Showcase Shopping ads spelen in op inspiratie geven. Gebruikers die generieke zoekwoorden gebruiken, krijgen een showcase advertentie te zien voor meer informatie, inspiratie – en als ze willen ook meer details over producten.

Waarom Showcase advertenties inzetten?

 • Verbeter merkbekendheid. Google showcase shopping advertenties zijn veel breder inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan een zoekterm als “kampeer artikelen” of “lekkere olijfolie” of “eindtoetsen basisschool”. Hier kun je als bedrijf goed op inspelen door deze potentiële klanten kennis te laten maken met jouw merk en producten.
 • Je bepaalt zelf welke producten je toont in een shopping showcase advertentie.
 • Meer informatie in advertenties. De nieuwe showcase advertenties geven jou de mogelijkheid om meerdere afbeeldingen, een titel en een omschrijving toevoegen.

Verschillen Reguliere Shopping vs Showcase advertenties

 • Vergelijken en kopen vs Inspiratie en onderzoek
 • Longtail zoekwoorden vs Generieke zoekwoorden
 • Product afbeelding, prijs en merk vs Sfeerafbeelding, titel en omschrijving
 • Kost per klik vs Kost per engagement

Mijn advies is om deze nieuwe mogelijkheid snel uit te proberen om te kijken of je er resultaten mee kunt boeken.

Wil je hulp bij het opzetten van Google Shopping Showcase advertenties of weten of deze nieuwe advertentiemogelijkheid binnen Google Shopping interessant voor jouw bedrijf is? Neem dan contact op voor een kop koffie of thee.

Smart Google Shopping, wat is het én hoe krijg je maximaal rendement?

Het automatiseren van Google Shopping kan je doen door over te stappen naar Smart Shopping campagnes. Volgens Google kan je met Smart of Slimme Google Shopping je campagnebeheer vereenvoudigen, de conversiewaarde maximaliseren en het bereik uitbreiden. Dit nieuwe campagne-type combineert namelijk de standaard Shopping-campagnes én de remarketing campagnes in het Display Netwerk.

Smart Google Shopping Campagne

Met deze campagnes wordt je productfeed gecombineerd met machine learning om zo in verschillende netwerken advertenties te weergeven. Google haalt de productie informatie uit je Merchant Center feed en verwerkt die in de advertenties. Daarnaast moet je afbeeldingen en advertentietekst aanleveren, die gebruikt worden voor de Display advertenties. De advertenties worden weergegeven in:

 • Het zoeknetwerk van Google
 • Het Google Display Netwerk
 • YouTube
 • Gmail

In drie stappen leg ik uit hoe je een Smart Shopping campagne kan opzetten, monitoren en optimaliseren. Google heeft zelf een uitgebreide omschrijving over de slimme Smart Shopping campagnes en heeft er ook een korte video over gemaakt:

Google Smart Shopping opzetten

De voorwaarden: om te kunnen beginnen met Smart Shopping dien je met je huidige Shopping campagnes minimaal 20 conversies in de afgelopen 45 dagen te hebben behaald en een remarketing lijst van tenminste 100 gebruikers in te zetten.

De eerste stap is op campagne niveau in Google Ads op het de blauwe plusje en te kiezen voor ‘Nieuwe campagne’. Kies daarna voor ‘Sales’ of “Campagne zonder doel te selecteren” > ‘Shopping’. Als Google Ads en Merchant Centre zijn gekoppeld én er staat een goede feed dan kan je deze automatisch selecteren en het land kiezen waarin je wilt gaan adverteren. Daarna komt de keuze voor ‘Slimme Shopping-campagne’ of “Standaard Shopping-campagne”.

Smart Google Shopping Campagne maken in Google Ads

Bij de tweede stap zal je zien dat het niet mogelijk is om een onderverdeling te maken van de producten op basis van merk, productcategorie of andere segmenten die je normaliter gebruikt in Google Shopping.

Naast de product feed dien je voor het re-marketing gedeelte van de campagne een beeldadvertentie in te stellen. Hiervoor heb je een logo, sfeerfoto, koptekst en beschrijvingsregels nodig. Je kunt maar één sfeerfoto instellen, dus bij een nieuwe collectie of seizoen dien je deze aan te passen. De productfoto’s komen uit de feed en worden uiteraard automatisch aangepast als deze in de feed veranderen. Wanneer de advertentie gereed is klik je op ‘Opslaan’ en de campagne begint te draaien na goedkeuring.

Als je overstapt naar Google Smart Shopping zal deze campagne voor gaan op de Shopping campagnes. Het wordt door Google aangeraden om de Smart Shopping campagne alleen te laten draaien, dus niet samen met andere Shopping campagnes maar dat hoeft niet. Het advies is ook om de campagne minimaal 15 dagen aan te laten staan. Dit zodat het algoritme van Google kan leren van de binnenkomende data en vervolgens de campagne kan optimaliseren naar de gekozen doelen.

Google Smart Shopping Bied strategie

Bij Smart Shopping campagnes zijn twee verschillende optimalisatie strategieën mogelijk:

 1. Optimaliseer op basis van conversiewaarde (omzet)
 2. Optimaliseer op basis van ROAS (Return On Ad Spend)

Bij optie #1 geef je Google de aanzet om zoveel mogelijk omzet binnen te halen en waar nauwelijks wordt gelet op de advertentiekosten. Bij optie #2 geef je de harde randvoorwaarde waarin Google nieuwe omzet mag gaan opzoeken.

In principe moet je altijd voor optie #2 ROAS gaan, dat verhoogt het advertentierendement. Je geeft Google namelijk een rendementsdoelstelling die behaald moet worden.

Optimaliseren van Google Smart Shopping

Laat de campagne eerst minimaal 15 dagen lopen. Om Smart Shopping campagnes te optimaliseren hanteer ik eigenlijk alleen de onderstaande regel:

 1. ROAS-target instellen op basis van voorgaande campagneresultaten (Google Shopping)

Restricties

 • De campagne is niet op te splitsen in advertentiegroepen.
 • Meerder Smart Shopping campagnes in 1 land is (nog) niet mogelijk.
 • Er is geen ROAS target in te stellen per productgroep/advertentiegroep.
 • Er is maar één productadvertentie mogelijk. De advertentie kun je niet uitsplitsen per doelgroep, segment of product-groep.

Een paar kanttekeningen

Er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen voordat je aan Google Smart Shopping begint. Let even op de volgende punten:

 • Attributie. Het samenvoegen van Shopping en Remarketing maakt het onmogelijk om de attributie toe te wijzen aan het ene of andere kanaal. Je moet Google erop geloven dat ze het verdelen op de beste – meest renderende – manier.
 • Uitsluitingszoekwoorden. Krijg je vertoningen op zoekwoorden met lage koop-intentie? Er is helaas geen manier om deze zoekwoorden uit te sluiten.
 • Controle over welke producten. Als je van een specifiek product met hoge voorraad af wilt, is er helaas geen mogelijkheid om een specifiek product nog meer te promoten. Wellicht dat het gaat veranderen.

Conclusie

Google Ads geeft adverteerders steeds meer toegang tot machine learning, en hoewel dat niet noodzakelijk gelijk betere resultaten betekent, betekent dit wel minder tijd voor het beheren van de campagne, waarschijnlijk betere resultaten én op zijn minst de kans om campagne prestaties te A / B-testen.

Het is ook duidelijk dat net als met andere slimme campagnes van Google – zoals de App-campagnes – dat je heel wat controle moet opgeven en dat het dan – hopelijk – ten goede komt aan de prestatie van de slimme campagne. Mijn advies is om zo snel mogelijk te starten met testen en daarvan te leren!

Nieuw: een derde koptekst regel voor Google Ads tekstadvertenties

Wederom worden de Google tekstadvertenties groter! De tekstadvertenties van Google Ads kunnen nu al drie koppen en twee beschrijvingen bevatten. Daarnaast is de beschrijving uitgebreid van maximaal 80 naar maximaal 90 tekens.

In de aankondiging van Google over de derde koptekst blijft het echter onduidelijk wanneer de derde kop en de tweede beschrijving worden weergegeven of dat ze worden afgewisseld en in welke volgorde.

Derde koptekst voor de Google tekstadvertentie

De suggestie van Google:

“Probeer eerst een derde kop en een tweede beschrijving toe te voegen aan uw bestaande tekstadvertenties. Als u als verkoper bijvoorbeeld twee koppen met uw merknaam en uw officiële site gebruikt, kunt u een derde kop toevoegen met verzendinformatie of speciale aanbiedingen.”

Een voorbeeld van het maken van een derde koptekst en tweede omschrijving in Google Ads is zeer eenvoudig in de nieuwe Google Ads interface:

De nieuwe derde koptekst en tweede omschrijving van een Google Ads tekstadvertentie voor RamondelaFuente.com.

Het resultaat:

De nieuwe derde koptekst en tweede omschrijving van een Google Ads tekstadvertentie

Tips voor het maken
Wil je direct aan de slag met het maken van de extra koptekst en beschrijvingsregel? Zie hieronder enkele tips:

 • Kop 3 of Beschrijvingsregel 2 worden niet altijd weergegeven. De belangrijkste tekst zet je dus in Kop 1, Kop 2 en beschrijvingsregel 1.
 • Gebruik de beschrijvingsregels vooral om je – relevante – zoekwoorden in op te nemen. Door de grotere kop zal de beschrijving nog minder vaak gelezen worden.

Doe het met Adwords Editor
Sommige accounts hebben duizenden advertenties. Om deze een voor een bij te werken kost teveel tijd. Gelukkig maakt een recente update van de Google Adwords Editor versie 12.5  het mogelijk om deze derde kop en tweede beschrijving op grote schaal toe te voegen. Normaals is het zo dat als je bestaande advertenties wijzigt, dat alle gegevens over vertoningen, klikken, CTR en CPC worden verwijderd. Als je alleen de derde kop en de tweede beschrijving toevoegt aan bestaande advertenties blijven alle gegevens gewoon bewaard. Erg fijn!

Responsieve zoekadvertenties
De mogelijkheid tot grotere advertenties is eigenlijk een voorloper van wat er nog gaat komen dit jaar. In dezelfde aankondiging heeft Google onthuld dat de responsieve zoekadvertenties – ook wel dynamische zoekadvertenties – binnenkort beschikbaar worden voor meer adverteerders.

Adverteerders kunnen dan maximaal 15 koppen en 4 beschrijvingsregels bieden. Google test verschillende combinaties van de koppen en beschrijvingen en leert welke het beste presteert voor verschillende zoekopdrachten. Artificial Intelligence van Google, ik ben nu al zeer benieuwd wat de resultaten gaan worden.

Heel veel succes met het toepassen!

Hoe je alle Apps kan uitsluiten in Google Ads display en video campagnes.

Hoe je de advertenties van je Google Ads Display of Video campagne niet meer vertoond in Apps? Dit kan je gemakkelijk zelf instellen in de nieuwe interface van Google Ads – voorheen Adwords.

Google Ads Display Netwerk en Video

Naast het zoeknetwerk heeft Google Ads ook een Display Netwerk en bied het adverteren op YouTube aan. Deze laatste twee werken bijzonder goed voor je merkbekendheid en je productlancering. Vanuit Google Ads kan je de Display of Video campagnes starten.

Het Google Display Netwerk – in het kort GDN –  toont tekstadvertenties of banners op websites die zijn aangesloten bij Google. Een belangrijk voordeel is dat je via Google Ads advertentieruimte op meerdere websites in één keer in kunt kopen. Daarnaast kun je ook targeting instellen op bijvoorbeeld specifiek gedrag of specifieke websites.

Met videocampagnes kun je videoadvertenties weergeven op YouTube en in het Google Display Netwerk. De beschikbare videoadvertentie-indelingen zijn onder andere TrueView InStream-advertenties en TrueView-advertenties met video discovery en kan je weergeven in het GDN of op YouTube.

Belangrijke update 13 augustus 2018: Google kondigt aan dat de optie om Apps te blokken in Google Ads niet langer mogelijk is. Mijn artikel is dus niet langer geldig – één ding is altijd zeker bij Google Ads: continue verandering 🙂

Wat er verandert
Vanaf september 2018 zijn de uitsluitingen ‘adsenseformobileapps.com’ en GMob-non-interstitial voor mobiele apps’ niet meer beschikbaar in Google Ads. Bovendien worden apparaatinstellingen samengevoegd in drie apparaattypen: computer, mobiel en tablet.

Dankzij deze wijziging kunt u mobiele gebruikers op internet en in apps gemakkelijker bereiken. De wijziging kan gevolgen hebben voor de weergave van uw advertenties in mobiele apps. Afhankelijk van uw huidige instellingen ziet u als gevolg van deze update mogelijk een aanzienlijke toename in het verkeer naar mobiele apps of in mobiel internetverkeer.

 

Adverteren in Apps

Voor veel adverteerders heeft het Display Netwerk echter ook een nadeel. Er zijn naast heel veel websites ook Apps bij aangesloten. Het inzetten van advertenties op Apps is meestal prima voor Remarketing maar werkt meestal wat minder voor reguliere banner of video campagnes. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je potentiële klant toevallig heel veel gebruik maakt van Buienradar, Wordfeud of Truckbrain… maar goed getarget is het meestal niet.

Apps uitsluiten in Google Ads

Omdat deze Apps meestal van de klikken op advertenties leven – het is hun business model – maken ze het vrij gemakkelijk om op advertenties te klikken. Als een gebruiker per ongeluk op je advertentie klikt kost je dat als adverteerder dus geld. In Google Analytics zul je dan zien dat het verkeer weinig tot geen conversies oplevert. Als dat het geval is kan je ertoe overgaan om apps in één keer uit te sluiten.

Je in-app advertenties niet meer plaatsen

Dit kon al in de oude interface van Google Adwords, en nu ook in de nieuwe interface van Google Ads.

Stappen om Apps uit te sluiten

Als je het eenmaal weet hoe het werkt, is het vrij eenvoudig om de Apps uit te sluiten. De stappen:

  • Log in bij Google Ads en ga naar de campagne waarin je de Apps wilt uitsluiten (het kan ook account of advertentiegroep niveau).
  • Klik op Plaatsingen (aan de linkerkant) en klik vervolgens op Uitsluitingen (rechtsboven). Alle bestaande uitsluitingen worden getoond.
  • Klik op het potlood icoon (plaatsingen uitsluiten) en klik vervolgens op Meerdere plaatsingen opgeven.
  • Vul adsenseformobileapps.com (dus zonder www) in bij de regel en klik daarna daaronder op 1 plaatsing toevoegen.
  • Klik daarna op opslaan.
  • Controleer of het gelukt is door te kijken bij Plaatsingen en Uitsluitingen.  Daar moet de URL: adsenseformobileapps.com staan.
  • That’s it!

Hoe je alle apps kunt uitsluiten van adwords campagnes

Ik hoop dat je door het uitsluiten van de apps je rendement op je Google Ads campagnes kan verhogen.

Als je stap voor stap wil zien hoe het moet, kan je deze Engelstalige video bekijken.

Mocht je vragen of aanvullingen hebben dan hoor ik het graag!

Wat zijn Google Ads en hoe werken Google advertenties voor je bedrijf?

Google Ads: wat zijn Google Ads en hoe werken ze?

Google Ads is dé tool om de zichtbaarheid van je bedrijf te verbeteren op Google door middel van advertenties (daarnaast is het uiteraard het model van Google zelf om geld te verdienen). Elke maand worden er meer dan 100 miljard zoekopdrachten uitgevoerd op Google en het merendeel van de pagina’s op Google bevat naast gewone zoekresultaten ook de Google advertenties. Google Ads is de nieuwe naam van Google Adwords en dat is een tool waarmee de Google advertenties gemaakt kunnen worden om relevante bezoekers naar je website te brengen, precies op hét moment wanneer mensen zoeken naar de soorten producten of diensten die je bedrijf aanbiedt.

Google Ads en Adwords in Amersfoort

In dit blog leer je wat Google Ads zijn, hoe Google advertenties werken en waarom je eigenlijk moet adverteren met behulp van Google Ads.

Wat zijn Google-advertenties?
Google biedt advertenties die worden weergegeven in zoekresultaten op google.nl met het gebruik van Google Ads of video / display / banner advertenties die op andere websites worden weergegeven via het Display Netwerk.

Hieronder is een voorbeeld van een Google-zoekmachine resultatenpagina. Er zijn een aantal  gedeeltes van betaalde Google-advertenties:

 • Tekstadvertenties boven de ‘natuurlijke’ of organische links (in de groene rechthoek)
 • Tekstadvertenties onderaan de resultatenpagina (niet zichtbaar)
 • Google Shopping advertenties die zowel bovenaan de pagina als aan de zijkant kunnen worden weergegeven (in oranje rechthoek).
Advertenties met Google Ads

De gesponsorde resultaten of advertenties in de groen rechthoek worden aangegeven met een groen “Adv” -label. De resultaten die onder de advertenties verschijnen worden organische resultaten genoemd en zijn bijna niet meer zichtbaar op een laptop zonder naar beneden te scrollen.

Door de enorme zichtbaarheid betekent het dat de betaalde advertenties de meeste klikken krijgen op Google. Er gaan steeds minder klikken naar de reguliere, onbetaalde plaatsingen op Google (SEO). Check de inkomsten van Google eens van kwartaal op kwartaal de afgelopen jaren, ze hebben een ongelooflijk goed verdienmodel.

Google biedt ook display-advertenties die worden weergegeven in het Google Display Netwerk. Het Display Netwerk is een uitgebreide verzameling externe websites van derden die samenwerken met Google en zijn overeengekomen om Google-advertenties weer te geven. Google-advertenties in het Display Netwerk kunnen de indeling voor tekst, afbeelding, video of rich media hebben en kunnen op verschillende manieren worden getarget. Dit omvat ook de remarketing- en banneradvertenties.

Waarom Google advertenties worden weergegeven
De Google Ads veiling is gericht op zoekwoorden: adverteerders kiezen een lijst met te targeten trefwoorden die relevant zijn voor hun bedrijfsaanbod. Dit zijn de woorden die mensen waarschijnlijk gebruiken bij het zoeken naar een product of dienst. Vervolgens bieden bedrijven op deze zoekwoorden en baseren ze elke bieding op hoeveel ze bereid zijn te betalen voor een klik op hun advertentie. Dit bod, in combinatie met een kwaliteitsscore die door Google is toegewezen op basis van de kwaliteit van uw voorgestelde advertentie, bepaalt welke Google advertenties worden weergegeven. Voor vertoningen van de advertenties wordt niet betaald. Alleen wanneer gebruikers op de advertenties klikken, betaalt de adverteerder de kosten per klik (CPC), die worden berekend volgens de onderstaande formule:

De Google Ads veiling
Google Ads – voorheen Google Adwords – werkt met een veiling. De veiling vind iedere keer plaats wanneer een gebruiker een zoekwoord ingeeft op Google.

Als je de Ads veiling wilt ‘winnen’ en uw Google-advertentie voor relevante zoekwoorden wilt weergeven, moet u je kwaliteitsscore en kosten voor de klik optimaliseren. Hoe hoger je kwaliteitsscore, in combinatie met je CPC-bod, hoe hoger je advertentiepositie. De volgende factoren beïnvloeden onder andere de kwaliteitsscore:

 • De relevantie van de Google advertentie voor de zoekopdracht
 • De relevantie van het Google-zoekwoord voor de advertentiegroep
 • De relevantie van de advertentie voor de bestemmingspagina
 • De historische klikfrequentie (CTR) van de advertentie en advertentiegroep
 • Algemene prestaties van de account

Er zijn algemene voordelen voor het hebben van een hoge kwaliteitsscore:

 • Lagere kosten – Google beloont adverteerders met scores van hoge kwaliteit door hun kosten per klik (CPC) te verlagen, waardoor het rendement wordt verbeterd.
 • Vaker weergegeven: wanneer je een hoge kwaliteitsscore hebt, worden uw advertenties vaker weergegeven en in betere posities. Hierdoor kun je meer klikken en conversies genereren zonder uw biedingen te verhogen.
Introduction to the Google Ads auction

Zie de video met uitleg over de Google Ads advertentieveiling en advertentiepositie.

Google-advertentiekosten
De kosten van Google-advertenties variëren op basis van een aantal factoren, waaronder de concurrentiepositie van uw zoekwoorden en branche, uw geografische locatie, de kwaliteit van uw advertentiecampagnes en meer.

Adverteer op Google 
Kunnen Google-advertenties geschikt zijn voor je bedrijf? Waarschijnlijk wel. Adverteren op Google kan zeer voordelig zijn voor elk bedrijf met de juiste strategie. Doordat de advertenties de organische zoekresultaten overschaduwen zul je tegenwoordig wel bijna moeten adverteren als je gevonden wil worden op Google.

Google Ads heeft een groot aantal advertentie-opties en kan ingewikkeld zijn. Veel adverteerders worstelen met de toewijding die nodig is om succesvol te zijn met betaald zoeken en display-advertenties. Dat is waarom het inzetten van een expert een goede zet kan zijn. Heel veel succes met je Google Ads campagnes!

Let op: nieuwe Ad Grants eisen en veranderingen van Google.

Er zijn nieuwe eisen aangekondigd voor Google Ad Grants. Ik heb me erin verdiept, lees hieronder de samenvatting en welke acties je als goed doel of stichting je moet ondernemen om hieraan te voldoen.

Ad grants nieuwe eisen

De samenvatting is dat Google een hogere relevantie bij alle Ad Grants accounts wil zien. Je moet beter antwoord geven op de vraag van degene die iets zoekt op Google. Google gaat daarvoor strikte regels stellen en als je daar niet aan voldoet volgt er opschorting van het account, wat betekent dat je – tijdelijk – niet meer kan adverteren.

Als je Ad Grants account en campagnes kwalitatief niet goed zijn kan je dus voor minder leuke verrassingen komen te staan.

De belangrijkste nieuwe – of aangescherpte – regels zijn:

1. Alle AdWords-accounts van Ad Grants moeten een klikfrequentie (CTR) van minimaal 5% hebben en behouden.
Een click-through rate van minimaal 5% is hoog. Je zal dit in de gaten houden en zorgen dat het account hieraan voldoet. Dit betekent ook dat er soms andere advertenties of extra webpagina’s moeten worden aangemaakt om de relevantie te verhogen.

2. Zoekwoorden met lage relevantie mogen niet meer.
Een verandering die veel teweeg gaat brengen. Te algemene zoekwoorden of zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 2 of minder worden niet meer toegestaan. Daarnaast is het zo dat – enkele uitzonderingen daargelaten – het niet meer is toegestaan om zoekwoorden bestaande uit één woord in te zetten. De uitzonderingen zijn je merknaam en erkende medische aandoeningen.

Google noemt dit mission based campaigns. In hun woorden:

Each ad and keyword in your Ad Grants AdWords account must reflect your organization’s primary mission, be relevant to your nonprofit’s programs and services, and be specific enough to provide a good experience for the user seeing your ads.

3. Een goede campagne én advertentiegroep opzet is verplicht.
De verplichting van ten minste twee actieve advertenties en twee sitelinks per advertentiegroep. Binnen een campagne moeten ook ten minste twee advertentiegroepen actief zijn.

4. Het invullen van de jaarlijkse Ad Grants enquete.
Het staat nu echt op papier, de jaarlijkse enquete over de inzet Ad Grants zal moeten worden ingevuld en worden opgestuurd.Via deze enquête wordt er onderzoek gedaan naar de kosten en baten van Ad Grants voor organisaties. Google verstuurd deze naar de eigenaar van elk Ad Grants account met de verplichting ze in te vullen.

5. Goed nieuws: opheffing maximale bod van $2.
Een nadeel van Ad Grants was altijd het maximale bod van $ 2 USD. Daardoor verloor je op sommige zoekwoorden van de reguliere Adwords adverteerders op de AdWords-veiling. Met onmiddellijke ingang is het maximale bod van $ 2 USD opgeheven. Dit geldt alleen als de campagnes gebruik maken van de automatische biedstrategie ‘aantal conversies maximaliseren’. Bij handmatig bieden kun je gewoon vasthouden aan het bod van $2 USD. Een mooie kans om meer conversies uit efficiënter campagne management te halen.

6. Let op de waarschuwingen.
Belangrijke meldingen voor Ad Grants werden vaak via e-mail gedaan. Er is aangekondigd dat er vaker via de Adwords interface meldingen zullen worden gedaan. Voldoe je niet aan het beleid, dan maakt Google via de Adwords interface er een melding van. Voor behoud van een account is het nu al vereist om minimaal eens in de 90 dagen in te loggen.

De toekomst van Ad Grants.
Google heeft de aanval ingezet op kwalitatief mindere Ad Grants accounts. Je zal de advertenties relevanter moeten gaan inzetten. Voldoe je niet aan de nieuwe vereisten dan zal dit naar verwachting gevolgen hebben voor de resultaten van je campagnes en kunnen leiden tot opschorting van het account.

Met veel plezier onderhoud ik al jaren de campagnes van goede doelen zoals KiKa, NietBlind, Stichting Metakids en voor de fundraising sport-evenementen van Emolife.

Adwords campagnes zijn door Apple Safari update niet goed meetbaar.

Is je rendement van je Adwords campagnes de laatste tijd verminderd voor al je Apple Safari gebruikende klanten? Dat komt door een update van Safari, lees hier hoe je de meetbaarheid kan verbeteren door de Conversion Linker Tag te installeren in Google Tag Manager.

De registratie van conversies van website-bezoekers die gebruik maken van Safari op hun Macs, iPads, iPhones is namelijk minder geworden in Google Analytics. Met de laatste MacOS update “High Sierrra” zal de Safari browser cookie tracking blokkeren na 24 uur. Dit gebeurt voor Adwords, Facebook, Criteo en alle andere partijen die gebruik maken van cookie tracking.

Bezoekers die gebruik maken van de Safari browser op de Macs/iPads/iPhones worden minder goed meetbaar. Met de laatste MacOS update

Waarom doet Apple dit?
Voor een betere gebruikservaring van de gebruiker. Ze willen dat de gebruikers meer controle geven over zijn privacy. Apple noemt het Intelligent Tracking Prevention (ITP), een intiatief om third-party trackers te blokkeren om browsing data op meerder sites op te slaan.

Wat dat betekent voor meetbaarheid in Google Analytics?
Als een advertentieklik binnen 24 uur leid tot een conversie dan wordt deze aan een campagne toegewezen in Google Analytics. Echter, als een conversie 24 uur na de advertentie-klik wordt voltooid wordt er niks toegeschreven aan een advertentie-campagne. Voornamelijk bedrijven waar het aanschaf proces gewoonlijk langer duurt dan een dag – bijvoorbeeld bij duurdere of complexere producten – zullen hier hinder van ondervinden.

Conclusie: de Adwords campagnes zullen op website bezoekers die gebruik maken van Safari op Apple laptops, iPads en iPhones minder lijken te renderen, maar dat is niet noodzakelijk ook zo!

Oplossing voor Adwords, display en YouTube: conversion linker tag in GTM 

1. De eenvoudigste oplossing – als je auto-tagging al hebt geactiveerd in Adwords – is het koppelen van Analytics en Adwords. Dit is meestal al gebeurt maar het kan zijn dat Adwords tracking via GTM wordt gedaan. Gebruik dan de oplossing hieronder.

2. Als Adwords tracking via GTm wordt gedaan dan is er een oplossing voor de Adwords campagnes door gebruik maken van Google Tag Manager. De Conversion Linker tag van GTM (Google Tag Manager) lost dit op voor Adwords/Display/YouTube, maar niet voor FB en andere partijen.

Ik heb voor al mijn klanten die gebruik maken van GTM de conversion linker tag geïmplementeerd zodat tracking wél mogelijk blijft voor campagnes.

Conversion Linker Tag in GTM /Google Tag Manager

Vervolgens zorg je dat deze tag geladen wordt op alle pagina’s.

Conversion Linker Tag in Google Tag Manager: op alle pagina's afvuren.

En publiceer je de nieuwe Google Tag Manager versie. Done!