Beeldextensie in zoekadvertenties met Google Ads

Zie je tegenwoordig af en toe een plaatje verschijnen bij de zoekresultaten op Google? Dat klopt! Met afbeelding extensies – ook wel image extensions genoemd – kun je aantrekkelijke en relevante beelden laten zien bij tekstadvertenties. Naast Google Shopping is deze beeldextensie op dit moment de 2e manier om op de Google pagina foto’s te tonen. Dat maakt deze extensie uniek! Lees er hieronder meer over.

Lees verder

GA4 – het nieuwe Google Analytics

Wat is het nieuwe Google Analytics en hoe werkt GA4? Ik kreeg de melding dat er een nieuwe Analytics versie zou worden aangekondigd via een gesprek met mijn Google Account Strategist. Dat betekent dus heel veel veranderingen voor mij en mijn klanten, ik ben er gelijk ingedoken en het is je vast niet ontgaan dat Google Analytics een nieuwe versie heeft geïntroduceerd: Google Analytics 4 Properties (GA4). Omdat ik nu al een aantal keer dit heb opgezet leek het me goed om in dit blog de voor- en nadelen aan te geven, en waarom je direct aan de slag moet.

Waarom is GA4 belangrijk?

  • Je hebt meer gebruiksgemak: je hoeft niet meer eindeloos te wachten op het laden van een rapport. Met GA4 duurt dit slechts enkele seconden. Het analyseren zal dus veel sneller gaan.
  • De rapportages zijn overzichtelijker en eenvoudiger aan te passen.
  • Bij Google Analytics GA4 zie je al je data. Je kan nu eindelijk zien welke bezoekers zowel je website als je app bezoeken en ook zie je geen gedeeltelijke data meer in rapporten. Het is nu altijd 100% van de bezoekers.
  • Via de koppeling met BigQuery heb je daarnaast rechtstreeks toegang tot je ruwe data op detail niveau.
  • Je moet op een gegeven moment wel over naar deze nieuwe versie. Google zal alleen GA4 verder ontwikkelen, het oude Analytics zal geen nieuwe mogelijkheden krijgen en uiteindelijk ophouden te bestaan.

Nadelen GA4

Het nieuwe GA4 is duidelijk nog volop in ontwikkeling en er zijn daarom nog veel mogelijkheden en functionaliteiten niet beschikbaar die je wel al had in het oude Analytics, het GA4 is dus nog geen vervanging.

Mijn advies: start nu

Begin nu naast de reguliere Analytics met het aanmaken en inrichten van een GA4 Property. De belangrijkste reden is dat GA4 namelijk geen historische data kent van de het oude Analytics. De oude bezoekersdata is dus niet te delen of te kopiëren naar het nieuwe GA4. Daarom is het van belang dat je nu al data gaat verzamelen én met GA4 leert werken zodat je er later mee aan de slag kan.

Nu: gratis via Google Shopping producten verkopen

Google geeft retailers de mogelijkheid om gratis vindbaar te zijn op haar shopping platform in Nederland.

Deze gratis exposure voor een groot publiek gaat om het Shopping tabblad (hieronder vallen ook Images en Lens). Hoe jij gratis je product-assortiment in het Google shopping platform plaatst? Lees dit blog!

Google Shopping advertenties

De advertenties van Google Shopping veranderen niet. Google Shopping advertenties opGoogle.nl die zowel bovenaan de resultaatpagina als aan de zijkant kunnen worden weergegeven (zie oranje rechthoek) blijven gewoon bestaan. Dit zijn advertenties en daar blijf je voor betalen.

Google Shopping Tabblad: nu met gratis vermeldingen.

Google Shopping Tabblad: nu met gratis vermeldingen

Het Shopping-tabblad: dit is de vergelijkingssite van Google waar de prijzen en verzendopties van producten van verschillende retailers vergeleken kunnen worden. De nieuwe resultaten in het Shopping-tabblad worden vooralsnog organisch gerangschikt. Voorheen moest je adverteren om op dit tabblad te staan. Nu kun je hier als retailer kosteloos je producten aanbieden.

Wat betekent dit voor jou?

Afhankelijk van wat je al doet met Google Shopping volgen hieronder de omschrijvingen van de te nemen stappen.

A: Alle producten staan al in het Merchant Center en je adverteert met Google Shopping

Er is geen actie nodig, voor de zekerheid zou je de gratis optie alvast aan kunnen zetten bij Tools > Surfaces across Google. Zie plaatje hieronder en uitleg op de Google Support pagina.

B: je adverteert niet via Google Shopping.

Maak een Merchant Center account aan, maak een product-feed aan met je webshop software en zet de product-feed in Merchant Center. Activeer Surfaces across Google.

C: je adverteert op Google Shopping, maar niet al je producten staan in je feeds in het Merchant Center.

Maak een feed aan van de producten waar je wél gratis mee wilt worden gevonden op het Shopping tabblad maar waar je niet mee wilt adverteren. Zorg dat je deze producten uitsluit voor advertenties.

Ik ben benieuwd hoeveel verkopen deze gratis vertoningen gaan opleveren voor mijn klanten! Heb jij het al geactiveerd? Zie jij al vertoningen binnenkomen? Ik ben benieuwd!

Google Analytics Attributie Project aanmaken

Meer inzicht krijgen in je prestaties en conversies van je online kanalen? Het Attributie Project in Google Analytics biedt een gratis, cross-channel datagestuurde toeschrijving van conversies aan. Lees hieronder hoe je een project snel aanmaakt.

Waarom is dit een hele belangrijke lancering? Attributie is een duidelijk beeld geven van welke kanalen en campagnes het meest hebben bijgedragen aan het online succes van je bedrijf. Het Attributie Project is een gratis tool, momenteel in Beta, die data-gestuurde toeschrijving aanbied. Het is bedoeld voor bedrijven die conversies volgen in Google Analytics en die meer dan de reguliere – zoals laatste klik – attributies willen inzien en daarom toegang willen krijgen tot data-gestuurde modellen. Attributie is van fundamenteel belang voor het herhalen, verbeteren en uitbreiden van de online marketinginspanningen.

Met het Google Analytics Attribution-project kun je:

  • Conversietotalen nauwkeurig rapporteren, gedupliceerd over alle online kanalen
  • Een geconsolideerd, consistent beeld inzien van alle online prestaties
  • Begrip opbouwen voor de klantreis van je potentiële klanten
Lees verder

Leadformulierextensies in Google Ads

Nieuw in Google Ads: extensie met leadformulier

Het is nu mogelijk om leadformulierextensies toe te voegen aan zoekadvertenties van Google Ads. Deze formulieren helpen bij het verzamelen van leads voor jouw bedrijf. Deze extensie genereert conversies zonder door te klikken naar je website. Handig voor B2B-marketeers.


Google Shopping Showcase in Nederland

Yes! Nieuwe mogelijkheden voor adverteren! De nieuwe Google Shopping Showcase advertenties zijn nu beschikbaar in Nederland. Wat een Showcase Ad is en hoe je het in moet zetten leg ik hieronder uit.

Omdat er steeds meer klikken verschuiven van tekst-advertenties naar Google Shopping krijgt Shopping een steeds groter belang in e-commerce. Als er een nieuwe advertentie mogelijkheid is bij Shopping, is dat dus goed nieuws voor iedereen die met Google Shopping adverteert! De Showcase Ads ofwel de Showcase Shopping advertenties zijn als een etalage, waarbij ze je merk introduceren bij de potentiële klant en ze de soorten producten laat zien die jij beschikbaar hebt. Ze zijn dus uitermate geschikt voor de oriënterende shopper!

Lees verder