Let op: nieuwe Ad Grants eisen en veranderingen van Google.

Er zijn nieuwe eisen aangekondigd voor Google Ad Grants. Ik heb me erin verdiept, lees hieronder de samenvatting en welke acties je als goed doel of stichting je moet ondernemen om hieraan te voldoen.

Ad grants nieuwe eisen

De samenvatting is dat Google een hogere relevantie bij alle Ad Grants accounts wil zien. Je moet beter antwoord geven op de vraag van degene die iets zoekt op Google. Google gaat daarvoor strikte regels stellen en als je daar niet aan voldoet volgt er opschorting van het account, wat betekent dat je – tijdelijk – niet meer kan adverteren.

Als je Ad Grants account en campagnes kwalitatief niet goed zijn kan je dus voor minder leuke verrassingen komen te staan.

De belangrijkste nieuwe – of aangescherpte – regels zijn:

1. Alle AdWords-accounts van Ad Grants moeten een klikfrequentie (CTR) van minimaal 5% hebben en behouden.
Een click-through rate van minimaal 5% is hoog. Je zal dit in de gaten houden en zorgen dat het account hieraan voldoet. Dit betekent ook dat er soms andere advertenties of extra webpagina’s moeten worden aangemaakt om de relevantie te verhogen.

2. Zoekwoorden met lage relevantie mogen niet meer.
Een verandering die veel teweeg gaat brengen. Te algemene zoekwoorden of zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 2 of minder worden niet meer toegestaan. Daarnaast is het zo dat – enkele uitzonderingen daargelaten – het niet meer is toegestaan om zoekwoorden bestaande uit één woord in te zetten. De uitzonderingen zijn je merknaam en erkende medische aandoeningen.

Google noemt dit mission based campaigns. In hun woorden:

Each ad and keyword in your Ad Grants AdWords account must reflect your organization’s primary mission, be relevant to your nonprofit’s programs and services, and be specific enough to provide a good experience for the user seeing your ads.

3. Een goede campagne én advertentiegroep opzet is verplicht.
De verplichting van ten minste twee actieve advertenties en twee sitelinks per advertentiegroep. Binnen een campagne moeten ook ten minste twee advertentiegroepen actief zijn.

4. Het invullen van de jaarlijkse Ad Grants enquete.
Het staat nu echt op papier, de jaarlijkse enquete over de inzet Ad Grants zal moeten worden ingevuld en worden opgestuurd.Via deze enquête wordt er onderzoek gedaan naar de kosten en baten van Ad Grants voor organisaties. Google verstuurd deze naar de eigenaar van elk Ad Grants account met de verplichting ze in te vullen.

5. Goed nieuws: opheffing maximale bod van $2.
Een nadeel van Ad Grants was altijd het maximale bod van $ 2 USD. Daardoor verloor je op sommige zoekwoorden van de reguliere Adwords adverteerders op de AdWords-veiling. Met onmiddellijke ingang is het maximale bod van $ 2 USD opgeheven. Dit geldt alleen als de campagnes gebruik maken van de automatische biedstrategie ‘aantal conversies maximaliseren’. Bij handmatig bieden kun je gewoon vasthouden aan het bod van $2 USD. Een mooie kans om meer conversies uit efficiënter campagne management te halen.

6. Let op de waarschuwingen.
Belangrijke meldingen voor Ad Grants werden vaak via e-mail gedaan. Er is aangekondigd dat er vaker via de Adwords interface meldingen zullen worden gedaan. Voldoe je niet aan het beleid, dan maakt Google via de Adwords interface er een melding van. Voor behoud van een account is het nu al vereist om minimaal eens in de 90 dagen in te loggen.

De toekomst van Ad Grants.
Google heeft de aanval ingezet op kwalitatief mindere Ad Grants accounts. Je zal de advertenties relevanter moeten gaan inzetten. Voldoe je niet aan de nieuwe vereisten dan zal dit naar verwachting gevolgen hebben voor de resultaten van je campagnes en kunnen leiden tot opschorting van het account.

Met veel plezier onderhoud ik al jaren de campagnes van goede doelen zoals KiKa, NietBlind, Stichting Metakids en voor de fundraising sport-evenementen van Emolife.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s