De IF-functies van Google Ads succesvol inzetten!

Google Ads heeft de IF-functies voor de tekstadvertenties uitgerold. Dit is een begin van een kleine revolutie. Tot nu toe – al meer dan 15 jaar – zijn de Google Ads advertentieteksten geschreven en stonden daarmee vast*. Met de nieuwe IF functies worden advertentieteksten dus volledig programmeerbaar. Dit heeft als voordeel dat de boodschappen nog relevanter kunnen worden gemaakt voor potentiële klanten.

Google Adwords IF Functies

Wat kan je allemaal doen met de IF-functies
Het is duidelijk een eerste stap. Vooralsnog kan je de boodschap in de advertentie aanpassen door middel van te targetten op het type apparaat (tablet, mobile, laptop) en doelgroepen (remarketinglijsten). Er zijn meldingen dat het ook mogelijk is om IF-functies in te zetten voor de tijd, geslacht en leeftijd maar die heeft Google tot nu toe niet bevestigd.

Google heeft op zijn Google Ads Supportpagina’s een omschrijving over de IF-functies. Op zijn Nederlands hadden deze ook ALS-functies genoemd hadden kunnen worden.

Hoe maak je succesvol gebruik van de IF-functies voor je campagnes?
Hoe kan je IF-functie (ALS-functie) nu inzetten voor je Ads campagnes? Zie hieronder enkele voorbeelden:

 • ALS het een nieuwe bezoekers voor je website zou zijn, kan je een introductie promotie tonen.
 • ALS het een terugkerende bezoekers is die niet eerder iets heeft gekocht, laat dan een eenmalige promotie zien.
 • ALS de bezoeker met de mobiel je website bezoekt, laat dan een advertentie zien die aangeeft dat de aankoop erg eenvoudig met de mobiel te doen is.
 • ALS je een bedrijf hebt die korting bied aan een bepaalde leeftijdsgroep, breng dan bijvoorbeeld een 65+ Pas onder de aandacht voor degene die ouder is dan 65 jaar (Mocht leeftijd kunnen worden ingezet).

Hoe plaats je de IF-functies in advertentieteksten
IF-functies werken in tekstadvertenties die worden weergegeven in het zoeknetwerk zoals op Google.nl. De IF Functie kan in elk veld van de Uitgebreide Tekst Advertentie worden toegepast behalve voor de landingspagina URL. Dus de functie kan worden toegepast in de 1e of 2e kopregel van 30 karakters of in de omschrijving van 80 karakters.

IF-functies

Ga naar de webinterface van Google Ads, creëer een nieuwe advertentie. Plaats bijvoorbeeld in de tweede kopregel een accolade openen ({) en kies dan IF. Volg dan deze stappen:

 • “{=IF”
 • Voeg haakje openen “(” toe na IF
 • Gevolgd door bijvoorbeeld “device=mobile” of “audience IN” Als je remarketinglijsten wil targeten zet de lijst dan tussen haakjes. Als je meer dan één remarketinglijst wil targeten plaats dan een komma tussen de lijsten.
 • Zet een komma “,” na de targetting.
 • Zet vervolgens de tekst om in de advertentie toe te voegen als aan de targetting voorwaarden is voldaan.
 • Haakje sluiten “)”
 • Vervolgens een dubbele punt “:”
 • Zet na de dubbel punt de standaard tekst die zal worden ingezet als niet aan de criteria is voldaan.
 • Vervolgens afronden met Accolade sluiten “}”
 • Het ziet er dan zo uit:

{=IF(device=mobile or audience IN(audiencelist1,audiencelist2), Speciale tekst): Normale tekst}

Omdat er ook alternatieve tekst bij staat kan de advertentie met de IF-functie de enige advertentie in de advertentiegroep zijn. Zet maar live! Vervolgens kun je na voldoende vertoningen kijken wat de resultaten zijn van de aangepaste advertenties.

Heel veel succes met het toepassen van de IF-functies en dat het je online rendement maar flink mag verhogen!

* Er zijn al enige tijd manieren om de Ads advertentie dynamischer te maken. Je kan de zoekwoorden in de advertentie opnemen of aftellen naar een bepaalde datum (bijvoorbeeld dat de Sale nog maar 3 dagen duurt). Lees hier meer over Ads tekstaanpassers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s