Nieuw: uitgebreide tekstadvertenties van Google Adwords

Met Google Adwords Expanded Text Ads – uitgebreide tekstadvertenties – worden advertenties 50% groter en verwacht Google een tot 20% hogere klikratio. Deze aankondiging door Google gaat een enorme impact hebben voor alle adverteerders. Maar wat kun je hier nu precies van verwachten als adverteerder? Zie hieronder een overzicht wat het betekent en wanneer je de uitgebreide tekstadvertenties kunt gaan inzetten.

Adwords-uitgebreide-tekstadvertenties.png

Expanded Text Ads – Uitgebreide Tekstadvertenties.
De Expanded Ads functionaliteit – in het Nederlands noemt Google het Uitgebreide Tekstadvertentie – is inmiddels uitgerold voor alle Adwords accounts in Nederland. Als je deze melding ziet in Adwords dan kan je aan de slag!

Melding Uitgebreide Tekstadvertentie is nu beschikbaar. Expanded Text Ads

De uitgebreide tekstadvertenties kunnen dan worden aangemaakt. De beschrijving hiervan moet nog worden geplaatst in Adwords Support.

Expanded Text Ads zijn 50% groter.
Het zijn een aantal karakters meer, maar wat een impact! Voorheen hadden Google Adwords tekstadvertenties het volgende maximum aan karakters per regel:

Oude lay-out:

 • Kop 25 karakters
 • Eerste regel 35 karakters
 • Tweede regel 35 karakters
 • Zichtbare URL 35 karakters

Google AdWords Reguliere Ads Advertentie

Nieuwe lay-out! In het nieuwe Expanded Text Ads zal een advertentie het volgende maximum aan karakters hebben:

 • Eerste kop  30 karakters
 • Tweede kop 30 karakters
 • Beschrijvende regel 80 karakters
 • Zichtbare URL = URL
 • Eerste URL pad 15 karakters
 • Tweede URL pad 15 karakters

Google-AdWords-Expandend-Text-Ads
Ook nieuw! De domeinnaam van je bedrijf – de zichtbare URL – zal automatisch vanuit je bestemmings URL worden ingevuld. De zichtbare URL heeft daarbij mogelijkheden voor twee paden. Je hebt maximaal 15 karakters per pad. Het wordt dus eenvoudiger om een goed zichtbare url te creëren.

Wat zijn de belangrijkste gevolgen?

Langere koptekst: meer vertellen in een oogopslag
De kop is wat het meest in het oog springt en waar men het vaakst op klikt. De kop wordt nu nog prominenter doordat deze in plaats van 25 karakters dus 60 karakters lang wordt! Je kan beter vertellen waar de landingspagina over gaat en dus ook relevanter worden.

Vertel je hele verhaal, maar niet twee keer 🙂
Je hebt meer ruimte in de advertentie om je product of dienst te beschrijven. De advertentie extensies blijven echter hetzelfde. Het kan dus voorkomen dat je soms hetzelfde schrijft in de nieuwe advertentie als bijvoorbeeld in de highlight extensies.  Je weet dat highlights niet altijd worden weergegeven. De extra lange regel biedt nu de mogelijkheid om deze 1 à 2 belangrijke highlights in de advertentietekst te plaatsen zodat je zeker weet dat ze worden weergegeven. De highlights zullen dan wel moeten worden aangepast.

Een hogere klikratio
De verwachting is dat de klikratio flink omhoog kan gaan door de langere koptekst en de overeenkomsten met organische resultaten. Google noemt percentages tot 20%. Tip: let op je budgetten, als de klikratio inderdaad wordt verhoogd, worden budgetten sneller verbruikt.

Verhoogde kwaliteitsscore
De kwaliteitsscore kan worden verbeterd. Doordat er meer tekst in de advertentie kan worden geplaatst, kunnen meer zoekwoorden terugkomen. Dit heeft relevantere advertenties tot gevolg.

Wanneer ga je het nieuwe advertentie formaat toepassen?

 • Vanaf augustus 2016 kunnen in alle Adwords accounts het nieuwe advertentie formaat worden ingezet.
 • Volgens het laatst blog op Google over Expanded Text Ads kunnen er vanaf 31 januari 2017 geen advertenties in het oude formaat meer worden gemaakt.
 • Halverwege 2017 worden advertenties in het oude formaat niet meer vertoond.

Tip: zorg dat je aan de slag gaat als de mogelijkheid er is om nieuwe advertenties in te zetten. Begin met de belangrijkste campagnes en maak 1 à 2 nieuwe advertenties aan per advertentiegroep. Het is een mooi moment om eens kritisch door alle actieve advertenties heen te lopen.

Bekijk hier de Google Partner Video Update waarin Expanded Text Ads worden besproken.

Mijn conclusie? Als adverteerder zul je wel mee moeten gaan met deze verandering. Want als je geen gebruik maakt van uitgebreide tekstadvertenties zul je waarschijnlijk met een lagere CTR relatief slechter gaan scoren. Google zet hiermee al zijn adverteerders flink aan het werk en geeft ze een mooie kans om het online rendement te verhogen van alle campagnes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s