Trends in Adwords: betere prestaties én hogere kosten

IAB onderzoekt Trends in Zoekmachine marketing

Het IAB Taskforce Search heeft een goed onderzoek afgerond: het blijkt dat steeds meer zoekopdrachten in Google eindigen met een klik op een AdWords-advertentie. De oorzaak zit waarschijnlijk in het feit dat deze betaalde resultaten steeds meer schermruimte innemen – door AdWords – advertenties met sitelinks, locatie, rating en andere extensies. Het gevolg is een stijging qua concurrentie voor betaalde resultaten en daarmee een hogere prijs voor een toppositie in de betaalde zoekresultaten.

IAB Taskforce Search

Trends online advertentiemarkt
De Nederlandse online advertentiemarkt bedroeg € 1,4 mld, in 2014 waarvan bijna de helft (609 mio.)  aan zoekmachine adverteren wordt uitgegeven. Google is met een marktaandeel van 98% dominant in deze markt. Search advertising was in 2014 de sterkste groeier met 11,9%. (Bron: Online Ad Spend Study 2014, IAB Nederland).

Meer gebruikers klikken op betaalde posities. 
Steeds meer gebruikers van Google.nl klikken op de betaalde topposities op de resultaatpagina. De kosten per bezoeker voor deze hoge posities in Google AdWords vertonen een stijging ten opzichten van vorig jaar, met de financiële sector aan kop.

Data uit industrieën: Finance / Travel en Retail
Voor deze IAB studie zijn met name hoog volume/generieke zoekopdrachten in Google.nl uit december 2013 en 2014 vergeleken voor drie belangrijke industrieën: Finance, Retail en Travel.

Groei in klikken op advertenties vs klikken op organische zoekresultaten
Voor de onderzochte zoekopdrachten werd een verschuiving gevonden van de organische resultaten naar de betaalde resultaten van Google.nl. Het zoekvolume rondom de eerste posities in de betaalde resultaten van Google.nl werd hierdoor in de onderzochte periode groter. Een oorzaak voor de verschuiving zou de nadruk op de betaalde resultaten in pagina-layout van de Google resultaatpagina zijn. De stijgende Cost Per Clicks (CPC’s) wijzen op toegenomen concurrentie voor de betaalde topposities.

Adverteren op Google wordt duurder
Adverteerders uit de financiële sector betalen de hoogste Cost Per Click met een gemiddelde van € 8,90 per bezoeker voor de eerste positie. Deze kosten zijn in de periode van onderzoek met maar liefst 22% gestegen. Bedrijven uit de Travel en Retail sectoren betalen significant minder voor deze positie: € 1,70 (7% stijging) resp. € 0,94 (10% stijging).

Interesse in het volledige rapport van dit onderzoek? Download de volledige studie (pdf) op de site van het IAB.

Een gedachte over “Trends in Adwords: betere prestaties én hogere kosten

  1. Vaak wordt de pagina lay-out van de SERP als belangrijkste reden genoemd voor de hogere CTR op AdWords advertenties. Ik denk dat het slechts 1 van de verklaringen is. Naar mijn mening speelt ook de gerichtheid van de doelgroep mee. Wanneer je op zoek gaat naar “bruine herenschoenen kopen” weet je dat je bij een klik op een betaalde advertentie direct een webshop voorgeschoteld krijgt die precies biedt waar jij naar op zoek bent. Bij de organische resultaten is dat altijd maar afwachten. Zeker in de B2B wereld wordt dat belangrijker. Daar ontstaan ook steeds meer specifieke aanbieders met of zonder webshop. Toch zitten daar in de organische zoekresultaten nog vele websites tussen die een uitleg geven over bepaalde zaken of algemene webpagina’s die het centrale zoekwoord wel in de tekst hebben maar daar verder geen aanbod in hebben. Daar is niets mis mee, verre van, maar wanneer je echt actiegericht zoekt is een klik op een AdWords advertentie vaak zinvoller. Ik verwacht dat dit zelf-lerende effect van de Google gebruiker de komende jaren nog gaat toenemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s