Tips voor inzetten van Google Adwords advertentie extensies.

Advertentie-extensies in Google Adwords worden steeds belangrijker voor de kwaliteitsscores van je advertenties. Lees hier de tips.

google adwords logo

Hoe haal je meer uit Google Adwords advertentie extensies?
In dit artikel tref je alle extensies aan die ingezet kunnen worden door alle adverteerders, waar ze voor zijn en hoe je de extensies als adverteerder gebruikt. Eigenlijk kun je niet meer zonder extensies adverteren. Google beloont het gebruik ervan met een betere zichtbaarheid en met een hogere kwaliteitsscore. De Adwords extensies maken een advertentie relevanter en ze verhogen het doorklikpercentage (CTR). 

Welke Adwords Advertentie Extensies zijn er?
Google breidt de extensies geregeld uit, op dit moment zijn de volgende extensies beschikbaar:

 • Advertentie extensies voor Sitelinks
 • Verkopersbeoordeling advertentie extensie
 • Recensie advertentie extensies
 • Plaats – locatie – extensies
 • Telefoon – Oproepextensies
 • Highlight – Callout extensie
 • App extensies
 • Dynamische website-informatie
 • Eerdere bezoeken meldingen
 • Consumentenbeoordelingen advertentie extensie
 • Sociale meldingen
 • Berichtextensie (SMS versturen)
 • Prijsextensie.

Bekijk voorbeelden van Adwords extensies in deze YouTube video.

Advertentie Extensie voor Sitelinks
Sitelinks zijn belangrijk. Sitelinks geven je namelijk de mogelijkheid tot wel zes extra linkjes, met soms twee regels extra omschrijving per link, aan een advertentie toe te voegen. Hierdoor kan de Google bezoeker direct naar een pagina toe die relevant is voor de zoekopdracht. Door de inzet van sitelinks wordt niet alleen extra advertentieruimte gecreëerd, maar ook de relevantie wordt verhoogd. Met de nieuwe geoptimaliseerde campagnes is het tevens mogelijk om een tijdsplanning in te stellen en is het mogelijk om de sitelinks aan te passen naar mobiel gebruik.

Adwords sitelink extensie kika

Tips voor het inzetten:

1. Zorg dat de sitelinks relevant zijn voor de zoekopdracht, stel daarom de sitelinks in op advertentiegroep niveau in plaats van algemene sitelinks voor een complete campagne.
2. Zorg ervoor dat verschillende sitelinks niet allemaal naar dezelfde landingspagina’s verwijzen. Maak juist aparte landingspagina’s aan voor elke sitelink. Een sitelink die goed aansluit bij de tekst zal leiden tot een hoger conversiepercentage.
3. Maak de linkteksten relevant en aantrekkelijk en zorg ook dat ze andere punten aangeven dan de callout extensies.
4. Leer van de statistieken, bekijk welke sitelinks goed en minder goed werken. Google rouleert automatisch de sitelinks, maar als sommige niet goed presteren kan je die zelf pauzeren.

Adwords Verkopersbeoordelingen extensies
Verkopersbeoordelingen worden weergegeven op het moment dat je voldoende – meer dan 30 – positieve beoordelingen hebt verzameld via een onafhankelijke beoordelingswebsite en feeds. Bekijk hier de volledige lijst met partijen waarmee Google werkt. Met verkopersbeoordelingen worden de bekende sterren (0-5) en de hoeveelheid reviews in Google bij de advertenties getoond.

Adwords Verkopersbeoordeling Extensie AustralianGoldshop

Adwords recensie extensies
Een positieve recensie of beoordeling van een bedrijf is een plus voor mensen die op zoek zijn naar producten of services. Met behulp van de recensie extensie kunnen citaten van derden gedeeld worden met potentiële klanten. Er kan een exact citaat worden toegevoegd of deze kan net anders verwoord worden, zolang de recensie maar is toegeschreven en gekoppeld aan de gepubliceerde bron (in maximaal 67 karakters).

Adwords recensie extensie bol

De voorwaarden zijn dat de recensie gericht moet zijn op het bedrijf als geheel en niet op een specifiek product of dienst. De pagina van de online bron moet erbij worden vermeld, zodat de review kan worden geverifieerd en het moet een actuele beoordeling zijn. Bij deze een aantal tips:

 • Liefst van een gerenommeerde bron: een citaat uit Nu.nl, Telegraaf, NRC of Volkskrant heeft een grotere impact dan een citaat uit een minder bekend blad.
 • Korte relevante tekst:  maak optimaal gebruik van de 67 karakters die je hebt voor deze extensie.
 • Zorg dat je permissie hebt: het bedrijf die de recensie heeft gemaakt en gepubliceerd moet zijn akkoord geven om het citaat te gebruiken in de recensie extensie.

Plaats – locatie advertentie extensie
Locatie extensies zijn vooral geschikt voor organisaties met meerdere vestigingen en organisaties opererend op bijvoorbeeld regionaal niveau. De extensie is zowel nuttig voor de mobiele website bezoeker die naar de juiste plek wil, als de laptopgebruiker die zich op zijn reis wil oriënteren. Denk ook aan webshops met fysieke winkels of organisaties waar men op afspraak kan komen. Deze extensie is alleen mogelijk wanneer u ook een Google Mijn Bedrijf account hebt. Google Mijn Bedrijf zorgt ervoor dat je bedrijf wordt getoond in Google Zoeken, Maps en Google+.

Adwords locatie Extensie Stadsschilder

Telefoon – Oproepextensies
Wist je dat 70% van de mobiele gebruikers een bedrijf bellen vanaf de zoekresultaten pagina? Met een druk op deze knop kunnen consumenten je bedrijf opbellen. Het is dus goed om je telefoonnummer te tonen bij mobiele gebruikers. Dankzij de nieuwe geavanceerde opties is het nu mogelijk om een tijdsplanning voor de oproep extensie in te zetten. Hierdoor wordt het telefoonnummer bijvoorbeeld alleen binnen werktijden getoond. Let op: betaalde nummers (0900) kunnen niet worden opgenomen als een oproep extensie. In bepaalde landen zijn de oproepen volledig meetbaar: hoeveel mensen op deze extensie drukken, bij welke advertentie dit was en welk zoekwoord de advertentie laat tonen. Deze meetbaarheid wordt ook in Nederland ter zijner tijd geïntroduceerd.

Adwords Oproep Extensie Ritmosun

Callout advertentie extensies
De callout extensies zijn extra tekst mogelijkheden voor een advertentie. De highlights zijn niet klikbaar maar uitermate geschikt om je USP’s of om een speciale actie in te vermelden. Wat zijn de voordelen van callout advertentie extensies? Ze geven een betere zichtbaarheid van de advertentie en zullen door hogere CTR een hoger rendement geven.

Adwords callout extensie Australiangoldshop

Callouts die kort, specifiek en uniek zijn zullen eerder goed presteren, bij deze een aantal tips:

 • Korte tekst: Een callout mag 25 karakters bevatten maar 12-15 karakters is het beste. Dit verhoogt het aantal callouts dat vertoond kan worden en geeft AdWords meer keuzemogelijkheden. Bijvoorbeeld: ‘Gratis verzenden’ werkt beter dan ‘We bieden gratis verzenden aan’.
 • Wees specifiek: Wees zo duidelijk mogelijk. “Bij €35 gratis verzending”  is bijvoorbeeld beter dan “Lage verzendkosten”.
 • Wees spaarzaam met hoofdletters: advertenties zullen beter presteren met highlights waarin alleen aan het begin een hoofdletter staat (en de overige woorden met een kleine letter beginnen). ’100% Zijde’ is bijvoorbeeld beter dan ’100% zijde’.

App Advertentie extensie
Als je als bedrijf het gebruik van je app wil stimuleren of onder de aandacht brengen, dan is deze extensie daar geschikt voor. Met app extensies kun je een link naar je mobiele of tablet-app toevoegen aan de tekstadvertenties.

Adwords advertentieextensie voor App download

Een klik op deze app extensie link kan gebruikers doorsturen naar de app-beschrijving in de app store (Google Play of de Apple App Store) of het downloaden van de app starten. Een klik op de advertentiekop stuurt gebruikers nog steeds door naar je website.

Extensie voor website-informatie
Met dynamische website-informatie worden automatisch extra bestemmingspaginagegevens weergegeven bij de advertentie.

Adwords advertentie extensie dynamische website informatie

Eerdere bezoeken meldingen Adwords Advertentie Extensie
Deze melding laat gebruikers zien of zij via de zoekresultaten van Google al eerder naar je website hebben geklikt. Dankzij deze melding over eerdere bezoeken meent Google dat gebruikers eerder terugkeren naar je website.

Adwords eerdere bezoeken extensie meldingIn AdWords worden meldingen over eerdere bezoeken weergegeven wanneer hierdoor naar verwachting de prestaties van de campagne zullen verbeteren. Denk je dat je klanten dit juist niet zullen waarderen? Je kan je ook afmelden voor het gebruik van deze extensie.

Consumentenbeoordelingen Adwords Advertentie Extensie
Consumentenbeoordelingen bevatten hoogtepunten uit branchespecifieke beoordelingen op basis van enquêtes onder consumenten. Een of meer van de beste beoordelingen kunnen worden weergegeven onder de tekst van uw zoekadvertenties, samen met een link naar meer beoordelingen.

Consumentenbeoordelingen Adwords Advertentie extensies

Deze automatische extensies, die je niet hoeft in te stellen, verhogen het verkeer naar je website door te laten zien wat consumenten van uw bedrijf vinden.

Sociale meldingen
Deze extensie laat zien hoeveel volgers je bedrijf heeft op Google+ of er wordt een persoonlijke melding weergegeven. Dan ziet de gebruiker hoeveel personen in zijn of haar kringen een +1 hebben gegeven aan de bestemmingspagina of Google+ pagina. Voor het inzetten van sociale meldingen is het nodig om je Google+ pagina aan de website te koppelen.

Adwords sociale melding extensie thuisbezorgd

De overige voorwaarden om de sociale meldingen te tonen zijn:

 • De Google+ pagina van je bedrijf moet een goedgekeurde URL hebben.
 • Het domein van de URL van de Google+ pagina moet overeenkomen met de URL van de advertentie.
 • De Google+ pagina moet recente berichten van hoge kwaliteit bevatten en minimaal rond de 100 volgers hebben.

Berichtextensie (SMS versturen)
Met bericht extensies kunnen mensen die je Adwords advertentie bekijken op een SMS pictogram drukken en zo per sms contact opnemen. Bijvoorbeeld om een afspraak te maken, een offerteaanvraag te doen, een bepaalde service aan te vragen of om meer informatie te verkrijgen. Een mooie extra optie binnen Adwords om de klant contact op te laten nemen.

Google Adwords berichtextensie via SMS

De bericht extensies worden alleen weergeven op mobiele apparaten die sms’jes kunnen sturen en ontvangen. De enige eis voor de adverteerder is een telefoonnummer waarmee sms’jes kunnen worden ontvangen en verzonden worden.

Prijsextensie in de advertentie
Via prijsextensies kan je een verkoopprijs in de advertentie tonen.  Dit maakt je advertentie een stuk waardevoller voor een potentiële klant.

Adwords advertentie prijs extensie

De prijsextensie wordt:

 • Alleen weergegeven op mobiele apparaten.
 • Voorlopig alléén vertoond op de bovenste positie / nummer 1 advertentie.
 • Goed om in te zetten voor artikelen die in de opruiming/sale zijn.

Tot slot: het draait om relevantie
Des te beter je als adverteerder ‘antwoord’ geeft op de vraag van de gebruiker op Google.nl, des te hoger word je kwaliteitsscore. Een hogere kwaliteitsscore betekent betere posities met lagere advertentiekosten. De kwaliteitsscore is nu ook te verhogen met de bovengenoemde advertentie extensies. We zien dus dat Google de extensies een steeds belangrijker deel uit laat maken van de Adwords advertenties. Aan de ene  kant zodat de gebruiker sneller en beter antwoord krijgt. Aan de andere kant krijgen de adverteerders door de extensies betere zichtbaarheid van hun advertentie én ook nog eens lagere advertentiekosten door de verhoogde kwaliteitsscore. Bij deze dus heel veel succes gewenst met het verhogen van je rendement door Adwords advertentie extensies goed in te te zetten!

Jij hebt deze pagina gevonden! Heel goed. Nog meer vragen? Ervaring leert dat er veel specifieke vragen zijn over de inzet van Adwords en dat het beter is om eerst samen een goede kop koffie te drinken. Ik nodig je dan ook graag uit, stuur een bericht getiteld: “koffie“.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s