GA4 – het nieuwe Google Analytics

Wat is het nieuwe Google Analytics en hoe werkt GA4? Ik kreeg de melding dat er een nieuwe Analytics versie zou worden aangekondigd via een gesprek met mijn Google Account Strategist. Dat betekent dus heel veel veranderingen voor mij en mijn klanten, ik ben er gelijk ingedoken en het is je vast niet ontgaan dat Google Analytics een nieuwe versie heeft geïntroduceerd: Google Analytics 4 Properties (GA4). Omdat ik nu al een aantal keer dit heb opgezet leek het me goed om in dit blog de voor- en nadelen aan te geven, en waarom je direct aan de slag moet.

Waarom is GA4 belangrijk?

  • Je hebt meer gebruiksgemak: je hoeft niet meer eindeloos te wachten op het laden van een rapport. Met GA4 duurt dit slechts enkele seconden. Het analyseren zal dus veel sneller gaan.
  • De rapportages zijn overzichtelijker en eenvoudiger aan te passen.
  • Bij Google Analytics GA4 zie je al je data. Je kan nu eindelijk zien welke bezoekers zowel je website als je app bezoeken en ook zie je geen gedeeltelijke data meer in rapporten. Het is nu altijd 100% van de bezoekers.
  • Via de koppeling met BigQuery heb je daarnaast rechtstreeks toegang tot je ruwe data op detail niveau.
  • Je moet op een gegeven moment wel over naar deze nieuwe versie. Google zal alleen GA4 verder ontwikkelen, het oude Analytics zal geen nieuwe mogelijkheden krijgen en uiteindelijk ophouden te bestaan.

Nadelen GA4

Het nieuwe GA4 is duidelijk nog volop in ontwikkeling en er zijn daarom nog veel mogelijkheden en functionaliteiten niet beschikbaar die je wel al had in het oude Analytics, het GA4 is dus nog geen vervanging.

Mijn advies: start nu

Begin nu naast de reguliere Analytics met het aanmaken en inrichten van een GA4 Property. De belangrijkste reden is dat GA4 namelijk geen historische data kent van de het oude Analytics. De oude bezoekersdata is dus niet te delen of te kopiëren naar het nieuwe GA4. Daarom is het van belang dat je nu al data gaat verzamelen én met GA4 leert werken zodat je er later mee aan de slag kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s