Google Analytics Attributie Project aanmaken

Meer inzicht krijgen in je prestaties en conversies van je online kanalen? Het Attributie Project in Google Analytics biedt een gratis, cross-channel datagestuurde toeschrijving van conversies aan. Lees hieronder hoe je een project snel aanmaakt.

Waarom is dit een hele belangrijke lancering? Attributie is een duidelijk beeld geven van welke kanalen en campagnes het meest hebben bijgedragen aan het online succes van je bedrijf. Het Attributie Project is een gratis tool, momenteel in Beta, die data-gestuurde toeschrijving aanbied. Het is bedoeld voor bedrijven die conversies volgen in Google Analytics en die meer dan de reguliere – zoals laatste klik – attributies willen inzien en daarom toegang willen krijgen tot data-gestuurde modellen. Attributie is van fundamenteel belang voor het herhalen, verbeteren en uitbreiden van de online marketinginspanningen.

Met het Google Analytics Attribution-project kun je:

  • Conversietotalen nauwkeurig rapporteren, gedupliceerd over alle online kanalen
  • Een geconsolideerd, consistent beeld inzien van alle online prestaties
  • Begrip opbouwen voor de klantreis van je potentiële klanten

Attributie modellen uitgelegd

Er zijn veel verschillende attributiemodellen, de video hieronder legt goed uit welke er allemaal zijn en hoe ze tot stand komen.

Van start gaan met een Attributie Project in Google Analytics

Je kunt gelijk aan de slag. Eerst moet je nagaan of je Google Ads en Google Analytics hebt gekoppeld, een weergave hebt geïdentificeerd die je specifiek voor Project Attributie wilt gebruiken, en je doelen en/of e-commerce-tracking hebt geconfigureerd. Waarschijnlijk is dit al gebeurt, als dat zo is, dan kun je aan de slag!

Stap 1: Creëer een Attributie Project. Ga naar https://analytics.google.com/analytics/attribution/onboarding en klik ‘Get started’.

Google Analytics Attributie Project

Stap 2: Selecteer het Analytics Account, de Property en de Weergave waarmee je het Attributie project wilt maken.

Stap 3: selecteer de conversies.

Stap 4: Opslaan! Het duurt tot 72 uur voordat de modellen gecreëerd zijn en 30 dagen worden er gegevens verzameld voordat er iets zichtbaar wordt. Je kunt wel op elk gewenst moment de projectinstellingen openen en bijwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld het aantal dagen van conversie toewijzen wijzigen, conversietypes in- of uitschakelen, tijdzones wijzigen en extra gebruikers toevoegen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is google-analytics-project-attribution-4.png

Na enkele dagen begint het leuke werk! Dan kan je in de Model Explorer Tool de conversiepaden verkennen, conversievertragingen bekijken, conversiepadlengten inzien, allemaal terwijl je verschillende modellen vergelijkt. Als je er niet helemaal uitkomt heeft Google ook nog uitgebreide hulppagina’s over het Attributie Project gemaakt.

Cool!

Dit kan ongelooflijk nuttig zijn om te begrijpen hoe online kanalen met elkaar samenwerken.

Denk: E-mail verkeer zou het bovenste trechterkanaal kunnen zijn, ondanks dat je dacht dat Google Ads deze hele tijd waren door het last-click model? Vanaf dit punt kun je je marketingmix optimaliseren.

Veel plezier met experimenteren met het Attributie Project en het optimaliseren van de inzet van online kanalen voor je bedrijf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s