Wat zijn Google Ads en hoe werken Google advertenties voor je bedrijf?

Google Ads: wat zijn Google Ads en hoe werken ze?

Google Ads is dé tool om de zichtbaarheid van je bedrijf te verbeteren op Google door middel van advertenties (daarnaast is het uiteraard het model van Google zelf om geld te verdienen). Elke maand worden er meer dan 100 miljard zoekopdrachten uitgevoerd op Google en het merendeel van de pagina’s op Google bevat naast gewone zoekresultaten ook de Google advertenties. Google Ads is de nieuwe naam van Google Adwords en dat is een tool waarmee de Google advertenties gemaakt kunnen worden om relevante bezoekers naar je website te brengen, precies op hét moment wanneer mensen zoeken naar de soorten producten of diensten die je bedrijf aanbiedt.

Google Ads en Adwords in Amersfoort

In dit blog leer je wat Google Ads zijn, hoe Google advertenties werken en waarom je eigenlijk moet adverteren met behulp van Google Ads.

Wat zijn Google-advertenties?
Google biedt advertenties die worden weergegeven in zoekresultaten op google.nl met het gebruik van Google Ads of video / display / banner advertenties die op andere websites worden weergegeven via het Display Netwerk.

Hieronder is een voorbeeld van een Google-zoekmachine resultatenpagina. Er zijn een aantal  gedeeltes van betaalde Google-advertenties:

  • Tekstadvertenties boven de ‘natuurlijke’ of organische links (in de groene rechthoek)
  • Tekstadvertenties onderaan de resultatenpagina (niet zichtbaar)
  • Google Shopping advertenties die zowel bovenaan de pagina als aan de zijkant kunnen worden weergegeven (in oranje rechthoek).
Advertenties met Google Ads

De gesponsorde resultaten of advertenties in de groen rechthoek worden aangegeven met een groen “Adv” -label. De resultaten die onder de advertenties verschijnen worden organische resultaten genoemd en zijn bijna niet meer zichtbaar op een laptop zonder naar beneden te scrollen.

Door de enorme zichtbaarheid betekent het dat de betaalde advertenties de meeste klikken krijgen op Google. Er gaan steeds minder klikken naar de reguliere, onbetaalde plaatsingen op Google (SEO). Check de inkomsten van Google eens van kwartaal op kwartaal de afgelopen jaren, ze hebben een ongelooflijk goed verdienmodel.

Google biedt ook display-advertenties die worden weergegeven in het Google Display Netwerk. Het Display Netwerk is een uitgebreide verzameling externe websites van derden die samenwerken met Google en zijn overeengekomen om Google-advertenties weer te geven. Google-advertenties in het Display Netwerk kunnen de indeling voor tekst, afbeelding, video of rich media hebben en kunnen op verschillende manieren worden getarget. Dit omvat ook de remarketing- en banneradvertenties.

Waarom Google advertenties worden weergegeven
De Google Ads veiling is gericht op zoekwoorden: adverteerders kiezen een lijst met te targeten trefwoorden die relevant zijn voor hun bedrijfsaanbod. Dit zijn de woorden die mensen waarschijnlijk gebruiken bij het zoeken naar een product of dienst. Vervolgens bieden bedrijven op deze zoekwoorden en baseren ze elke bieding op hoeveel ze bereid zijn te betalen voor een klik op hun advertentie. Dit bod, in combinatie met een kwaliteitsscore die door Google is toegewezen op basis van de kwaliteit van uw voorgestelde advertentie, bepaalt welke Google advertenties worden weergegeven. Voor vertoningen van de advertenties wordt niet betaald. Alleen wanneer gebruikers op de advertenties klikken, betaalt de adverteerder de kosten per klik (CPC), die worden berekend volgens de onderstaande formule:

De Google Ads veiling
Google Ads – voorheen Google Adwords – werkt met een veiling. De veiling vind iedere keer plaats wanneer een gebruiker een zoekwoord ingeeft op Google.

Als je de Ads veiling wilt ‘winnen’ en uw Google-advertentie voor relevante zoekwoorden wilt weergeven, moet u je kwaliteitsscore en kosten voor de klik optimaliseren. Hoe hoger je kwaliteitsscore, in combinatie met je CPC-bod, hoe hoger je advertentiepositie. De volgende factoren beïnvloeden onder andere de kwaliteitsscore:

  • De relevantie van de Google advertentie voor de zoekopdracht
  • De relevantie van het Google-zoekwoord voor de advertentiegroep
  • De relevantie van de advertentie voor de bestemmingspagina
  • De historische klikfrequentie (CTR) van de advertentie en advertentiegroep
  • Algemene prestaties van de account

Er zijn algemene voordelen voor het hebben van een hoge kwaliteitsscore:

  • Lagere kosten – Google beloont adverteerders met scores van hoge kwaliteit door hun kosten per klik (CPC) te verlagen, waardoor het rendement wordt verbeterd.
  • Vaker weergegeven: wanneer je een hoge kwaliteitsscore hebt, worden uw advertenties vaker weergegeven en in betere posities. Hierdoor kun je meer klikken en conversies genereren zonder uw biedingen te verhogen.
Introduction to the Google Ads auction

Zie de video met uitleg over de Google Ads advertentieveiling en advertentiepositie.

Google-advertentiekosten
De kosten van Google-advertenties variëren op basis van een aantal factoren, waaronder de concurrentiepositie van uw zoekwoorden en branche, uw geografische locatie, de kwaliteit van uw advertentiecampagnes en meer.

Adverteer op Google 
Kunnen Google-advertenties geschikt zijn voor je bedrijf? Waarschijnlijk wel. Adverteren op Google kan zeer voordelig zijn voor elk bedrijf met de juiste strategie. Doordat de advertenties de organische zoekresultaten overschaduwen zul je tegenwoordig wel bijna moeten adverteren als je gevonden wil worden op Google.

Google Ads heeft een groot aantal advertentie-opties en kan ingewikkeld zijn. Veel adverteerders worstelen met de toewijding die nodig is om succesvol te zijn met betaald zoeken en display-advertenties. Dat is waarom het inzetten van een expert een goede zet kan zijn. Heel veel succes met je Google Ads campagnes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s