Google Analytics Referral Spam verwijderen

Google Analytics Referral Spam verwijderen

Google Analytics Referral Spam – ook wel verwijzingsverkeer spam genoemd – wordt vanaf heden automatisch verwijderd door Google Analytics zelf. Google heeft een spamfilter toegepast voor Analytics, wat een geweldig nieuws!

Wat is referral spam?
Je bent een Analytics rapport aan het bekijken met als dimensie Bron/medium en er staat semalt.com, event-tracking.com of simple-share-buttons.com. Websites als semalt.com zijn voorbeelden van referral spam. Referral spam zijn spambots die ‘nepbezoeken’ op je website afleggen volgens Google Analytics. In werkelijkheid is er echter geen bezoeker op je website geweest.

Referral spam Google Analytics

Voor je rendement analyses is het natuurlijk nodig dat je verwijzingen die je zag in Analytics alleen van echte – potentiële – klanten kwam en niet van spam robots. Meestal herken je deze spam robot websites aan het feit dat ze 100% bounce-rate hebben en 0 seconden op je website verblijven. Het wordt zo weergegeven in Google Analytics > Acquisitie > Verwijzingen:

referral spam - verwijzingsverkeer -verwijderen

Google beloofde beterschap
De referral spam was lange tijd echt een vervelend item in Analytics, we moesten allemaal zelf aan de slag om die te verwijderen. Google had vorig jaar al beloofd om dit  verwijderen automatisch te gaan doen. Nu lijkt het eindelijk zover, alhoewel er – nog – geen officieel bericht is van Google zelf.

Ik zie nog steeds referral spam in Analytics accounts in januari, dus de verandering is niet toegepast op de data uit het verleden, maar in februari 2016 lijkt de spam helemaal te zijn verdwenen. Dat betekent dat Google dit probleem heeft opgelost.

De effecten van het automatisch verwijderen door Google

  • Als je referral spam niet had gefiltered zal het verkeer naar je website iets afnemen. Kreeg je weinig bezoeken per dag is het aandeel van referral spam groot en dus ook de effecten op je bezoeken. Des te meer bezoeken je krijgt van echte bezoekers, des te kleiner het deel is voor referral spam.
  • Het referral spam verkeer is geen verkeer van echte mensen, dus je krijgt vanaf nu een betere indicatie wat echte mensen op je website en webshop doen.

Waarom is dit geweldig nieuws?
Ik heb zelf de afgelopen jaren tijd aan het verwijderen besteed, zeker omdat de verwijzingsverkeer spam flink aan het toenemen was. Er waren hele handleidingen voor en zelfs uiteindelijk tools. Het inzetten ervan is niet meer nodig en nu kan iedereen die tijd aan data analyse besteden om het online rendement te verhogen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mij, maar voor alle online marketing bureaus in Nederland en voor alle Google Analytics experts die bij bedrijven werken. Goed nieuws!

 

 

Een gedachte over “Google Analytics Referral Spam verwijderen

  1. Inderdaad goed nieuws van Google. Ik vroeg me al af wanneer Google hier meer op in zou zetten want het was een doorn in het oog al die vervuiling in Analytics. THX Google!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s