Tips voor de Google Analytics App

De Google Analytics app voor Android en IOS zijn onmisbaar voor marketeer die altijd op de hoogte wil blijven en zelfs onderweg iets op wil zoeken over de website statistieken!

Amazing Google Analytics App

Ik vind de App zelf geweldig en merk dat ik meerdere malen de App ook inzet. Hieronder zijn een aantal van mijn tips.

1. Inloggen met je Google account en snel wisselen van accounts.

Als je een Online Marketing Bureau bent dan zal je van je Google account gebruiken waarin al de website gegevens van je klanten zichtbaar zijn. Na het installeren krijg je vanzelf een prompt om in te loggen. Ben je een marketeer bij een bedrijf en/of heb je meerdere Google accounts voor Analytics toegang? Dan kan je toch vrij gemakkelijk wisselen van accounts. Om tussen accounts te schakelen, klik je op het menu icoontje en klik dan op je profiel (iOS). Voor Android staat het in de rechter bovenhoek. Ik zou zelf heel graag willen dat Google het een keer mogelijk maakt om al je eigen Google accounts op een makkelijke wijze samen te voegen, maar dat is een heel ander verhaal.

Google-Analytics-App-Inloggen-Tips

2. Segmenteren.

Standaard staat de App op “Alle bezoeken” van je website. Met segmentatie kun je groepen met dezelfde kenmerken scheiden van de rest van het bezoek op je site, zodat je kunt zien welk gedrag deze specifieke groep vertoont. Dit is bijvoorbeeld zeer handig als je klanten van niet-klanten wilt onderscheiden, of betaalde zoekverkeer versus niet-betaald zoekverkeer, wat mobiele & tablet gebruikers doen op je website. Het levert vaak goede inzichten op om meer rendement met je website te realiseren.

Om een segment toe te passen, klik je op het segment icoon in de rechter bovenhoek van de rapporten en kies vervolgens je segment. Ik bekijk bijvoorbeeld bij webshops altijd wat de door mij opgezette Adwords campagnes hebben opgeleverd door het segment “Betaald Zoekverkeer” toe te passen.

Google-Analytics-App-Segmenten-Tips

3. Periode aanpassen

Een van de eerste dingen die je wil doen is het selecteren van een periode. Door op de datum te tikken kun je de periode aanpassen. Kies uit Vandaag, Gisteren, Afgelopen week, Afgelopen Maand of Aangepast waarmee je eigen periode met een startdatum en een einddatum zelf kan uitkiezen. De aangepaste periode is voor mij fantastisch om te kijken hoe een Kerst, Valentijn of Pasen Adwords campagne heeft gewerkt in de periode dat deze actief stond. Het is met de App helaas – nog – niet mogelijk om te vergelijken met een andere periode, daarvoor moet je naar de laptop en Analytics opstarten in een browser.

Google-Analytics-App-Datakeuze-Tips

4. Online doelen behaald en e-commerce gegevens. 

Voor het slapen gaan nog even de dagomzet bekijken van je webshop, of welke doelen er bereikt zijn op je website? Dat kan door naar het Conversies gedeelte te gaan in de Google Analytics App. Voor de doelen is nog geen meer gedetailleerde weergave maar je je weet al meer met het rapport ‘Goal URLs’. Dit rapport toont welk aantal conversies hebben plaatsvonden op basis van URLs. Zolang je voor elke doel een specifieke bedank-pagina hebt aangemaakt krijg je duidelijkheid over de behaalde doelen. De e-commerce gegevens geven voor de gekozen periode de omzet weer.

Google-Analytics-App-Verkooprestaties-TipsGoogle-Analytics-App-Doelen-Tips

5. Benieuwd welke tijd gebruikers je website bezoeken?

Er is een supermooie dataweergave die je niet hebt in Analytics in de browser, dat is het paginaweergave overzicht.

Met één plaatje zie je welke tijden van de dag en de dagen van de week er veel of weinig paginaweergaven zijn. Je kan dit inzetten om te bepalen op welke tijden je bepaalde content, producten, diensten of aanbiedingen laat zien. Het is nog krachtiger als je het combineert met één van de segmenten. Zijn Adwords bezoekers op een gegeven tijdstip wel actief? Wanneer zijn mobiele/tablet bezoekers vooral actief op je website?

Google-Analytics-App-Paginaweergaven-Tips

6. Detailniveau van dataweergave op dag, week of maand

Bij een gekozen grafiek / dataweergave kan je kiezen of je de weergave wil op dag, week of op maand. Door te tikken op de “drie puntjes” wordt die keuze getoond.

Google-Analytics-App-Detailniveau-Tips

Wat missen we in de Google Analytics App?

Deze Analytics App is heel erg bruikbaar om on-the-go en in vergaderingen nog wat inzichten te krijgen en deze te delen. De App niet bedoeld om zeer gedetailleerde analyses te maken. Er zijn toch een aantal functionaliteiten die ik zelf erg handig zou vinden om in de toekomst erbij te krijgen:

  • Het vergelijken van data met een andere periode. Zeker voor klanten waarmee ik al jaren samenwerk is het extra leuk om verbeteringen op deze wijze met de mobiel te kunnen tonen. Update 15-7-2019: inmiddels gefixed!
  • Gebruik maken van aangepaste segmenten. De aangepaste segmenten die je in de browser hebt gemaakt zijn – nog niet – niet toe te passen met de App. Update 15-7-2019: inmiddels gefixed!

Google Analytics in je hand.

Wat mis jij nog in de Analytics App nog krachtiger te maken vanaf de mobiel? Wat zou je graag toegevoegd zien door Google? Ben benieuwd, laat het me weten!

Jij hebt deze pagina gevonden! Heel goed. Nog meer vragen? Ervaring leert dat er veel specifieke vragen zijn over de inzet van Analytics en dat het beter is om eerst samen een goede kop koffie te drinken. Ik nodig je dan ook graag uit, stuur me een bericht getiteld: “koffie“.

It is a online marketing kind of day, so enjoy it!

Ramon de la Fuente – Online Marketing en Communicatie uit Amersfoort

2 gedachten over “Tips voor de Google Analytics App

  1. @Ik zou zelf heel graag willen dat Google het een keer mogelijk maakt om al je eigen Google accounts op een makkelijke wijze samen te voegen, maar dat is een heel ander verhaal. – IK OOK! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s