Verliefd op een aap: loving MailChimp nieuwsbrieven!

MailChimp Small Logo

Er was eens een online marketeer en die viel als een blok voor een aap. Deze aap uit Atlanta – MailChimp – is erg sterk in het versturen van nieuwbrieven, geeft erg leuke tips en en maakt soms idiote opmerkingen. Een nieuwsbrief versturen is volgens mij erg leuk geworden door MailChimp. Wil jij ook makkelijk nieuwsbrieven versturen? Wil jij bezoekers via je website laten abonneren op een nieuwsbrief en de resultaten van iedere mailing monitoren? Dan is MailChimp een hele goede oplossing.

Wat zocht ik online? 

Voor mijn grootste persoonlijke uitdaging in 2012, de marathon lopen in New York om geld in te zamelen voor Kika  – zie ook going42.com – wilde ik nieuwsbrieven gaan versturen naar familie, vrienden en oud-collega’s. Het doel van de nieuwsbrieven was om iedereen op de hoogte te stellen van deze marathon en uiteindelijk om geld in te zamelen voor KiKa. Ik was op zoek naar een applicatie die:

 • Nieuwsbrieven met eigen opmaak kon versturen als een persoonlijke e-mail.
 • Gemakkelijk contacten kon importeren vanuit Yahoo Mail, Gmail en liefst ook LinkedIn en Facebook.
 • De verzendlijst kon segmenteren in groepen.
 • Geen kosten met zich meebracht.

Na wat zoektochten met Google en wat testen van andere programma’s kwam ik MailChimp tegen – via het blog van mamamarketing.

De eerste kennismaking…

Het was liefde op eerste gezicht, alhoewel alle communicatie in het Engels is, krijg je gelijk een goede indruk van MailChimp, de voornaamste redenen:

 • Leuk. Overal zijn grappen in verweven, je krijgt een ‘high five’ als er een mailing is verstuurd en als iemand zich uitschrijft krijg je daar een mail over: ‘Nuts! Somebody unsubscribed’ en de boodschap staat ook in de statistieken.
MailChimp - Nuts - Unsubscribed
 • Gratis. Tot 2.000 nieuwsbriefleden met maximaal 12.000 berichten per maand betaal je niets. Heb je hogere volumes dan zijn er allerlei mogelijkheden om te kiezen uit een maandplan of volumeplan.
 • Eenvoudige opmaak van de nieuwsbrief: lay-out volledig in eigen stijl of kies een van de vele templates.
 • Makkelijk segmenteren van de nieuwsbrief leden.
 • Redelijk eenvoudig importeren uit Yahoo Mail en Gmail. Er is geen mogelijkheid tot importeren vanuit LinkedIn of Facebook.
 • Uitgebreide statistieken. Waaronder percentage geopende mails, het aantal klikken en welke mailclients er worden gebruikt.

MailChimp nieuwbrief mailing statistieken

Leer elkaar nog beter kennen: een A/B test

Als je MailChimp eenmaal begint te gebruiken komen er nog betere kwaliteiten naar boven. Je kunt bijvoorbeeld voor een campagne een A/B test aanmaken zodat je de prestaties van een nieuwsbrief kan verbeteren. Uiteindelijk wil je dat er meer e-nieuwsbrieven worden geopend en ook dat er vaker op een link wordt geklikt. Er zijn drie opties om mee te varieren:

 • Op het onderwerp van de e-mail – Maak twee verschillende onderwerpen aan en test met welk onderwerp de meeste e-mails worden geopend of de meeste kliks krijgt.
 • De naam van de afzender – Maak verschillende afzenders aan en test met welke naam de meeste emails worden geopend of de meeste kliks krijgt.
 • Het tijdstip van versturen – Op welk moment wordt de nieuwsbrief het meest geopend.

Wanneer je kiest om met het onderwerp of afzender te variëren krijg je de optie om een bepaald percentage van de ontvangers te mailen. Na de gedeeltelijke mailing kan je zien welke optie het beste heeft gewerkt. Om te bepalen welke optie het beste is, kan er gekozen worden tussen ‘open rate’ en ‘click rate’. Ook kan je zelf handmatig de beste kiezen. De rest van de ontvangers krijgt dan de geoptimaliseerde nieuwsbrief toegestuurd.

Wanneer je kiest voor optimalisatie door middel van de aflevertijd, dan wordt er na de testverzending door MailChimp de tijd uitgekozen die resulteerde in de meest geopende nieuwsbrieven.

Sprankelende resultaten 

Nieuwsbrieven – e-mails versturen – werkt fantastisch voor mijn 41going42 marathon project. Er is op dit moment al meer dan 5000 EUR ingezameld en de nieuwsbrieven hebben een groot gedeelte hiervan bij elkaar gebracht! Bekijk de laatste status op de going42 website.

Ramon de la Fuente - Run For Kika New York Marathon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s