Hoe kan je YouTube als marketing tool inzetten?

Video marketing is een effectieve manier van online marketing. Er worden online steeds meer  video’s bekeken, achter de computer maar ook het mobiel video gebruik neemt explosief toe.

Hoeveel video’s worden er bekeken? Op de populairste videosite YouTube worden dagelijks meer dan 4 miljard videos bekeken, waarvan 400 miljoen op de smartphone. Daarnaast worden er elke minuut meer dan 48 uur video geupload.

Gebruik je al videos voor je bedrijf, ga zo door! Mijn vraag is wel, als je video’s nog niet gebruikt, waarom dan niet?

YouTube videos zijn een perfect middel voor het generen van naamsbekendheid en de verkoop van producten of diensten te stimuleren. Wat is er zo goed aan online video?

  • Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden en een video zegt meer dan 1000 plaatjes. Wat gebruik je het liefst om je boodschap te verkondigen?
  • Goede videos kunnen viraal gaan wat veel kijkers oplevert.
  • De videos kunnen elk moment van de dag je consumenten informeren en vermaken.
  • De videos kunnen overal worden bekeken, ook als consumenten onderweg zijn en hun iPhone of Ipad gebruiken.

Hier zijn wat eenvoudige stappen om zelf een video kanaal te maken op YouTube.

  • 1. Creeër videos

Het begint natuurlijk allemaal met het maken van je video’s. De kwaliteit van videos is belangrijk en hier zijn wat tips hoe je het zelf zou kunnen aanpakken.

Zelfgemaakte video’s zijn prima. Je hoeft geen professionele crew de opnames te laten maken en bewerken. Schrijf en oefen wel van tevoren het script en neem de video ook een aantal keren op zodat je de beste versie kan uitkiezen en de uhm’s en aah’s eruit kan halen door de video te bewerken. Video editing tools zijn veelal gratis beschikbaar voor zowel de PC als de Mac.

Zorg voor heel goed geluid. De succes van een video staat of valt met goede geluidskwaliteit. Spendeer liever wat meer geld aan een externe microfoon dan een ingebouwde microfoon van mindere kwaliteit.

Een korte introductie is genoeg. Maak geen gebruik geen 10 seconde introschermen die je merk of bedrijf laten zien, een introscherm van twee seconden is voldoende om daarna gelijk te vertellen welk voordeel de gebruiker krijgt bij het bekijken van de video.

Video’s worden viraal wanneer ze een emotie raken bij de kijker, veelal is dat humor, veel drama of een andere vorm van entertainment. Bekijk deze video van Jennifer Aniston over hoe je een virale video maakt.

Hou de video kort. Je video duurt liefst niet langer dan twee minuten (liefst nog minder lang).

Nu heb je de video’s gemaakt. En dan?  Tijd om ze op YouTube te zetten.

  • 2. Maak een YouTube kanaal

Een kanaal aanmaken is zeer eenvoudig. Hier kan je je persoonlijke of bedrijfsaccount aanmaken. Vul het formulier in, verifieer je account met je e-mail adres en dan kun je beginnen met uploaden.

Het kanaal inrichten met je eigen bedrijfslogo’s en teksten wijst zich ook vanzelf op YouTube.

Bewerk YouTube kanaal

  • 3. Promoot videos

Kies de juiste titel en omschrijving voor de video. Een korte kernachtige omschrijving werkt goed, het moet duidelijk zijn wat men gaat bekijken, en waarom het zo geweldig is.

Zoekwoorden (labels) invullen bij de videos. YouTube is de tweede zoekmachine ter wereld, om je video gevonden te laten worden zal je de juiste zoekwoorden bij de videos moeten plaatsen.

YouTube zoekmachine

Kijk welke voor de video relevante zoekwoorden (labels) veel gebruikt worden bij YouTube met het hulpprogramma voor zoekwoorden en zorg dat deze terugkomen in de labels (tags) sectie van de video.

Deel je video’s via sociale media. Zorg dat je de video onder de aandacht brengt via sociale media. Plaats de video op LinkedIn, Facebook, Twitter. Breng de video onder de aandacht van collega bloggers. Zorg ervoor dat je dus volgers krijgt via sociale media, ook bij YouTube. Plaats dus op je website: Vind je mijn video’s interessant en wil je weten wanneer ik iets nieuws plaats? Meld je dan hier aan als abonnee op mijn Kanaal.

Promoot op je website de video èn promoot je website via de video. De videos op je website en/of blog zetten, dat gebeurt meestal wel. Wat minder vaak gebeurt is dat je de kijkers van de video’s naar je website kan krijgen. De kijkers komen namelijk op allerlei manieren bij je video op YouTube. Hoe zet je deze kijkers om in bezoekers van je website? Dat kun je bijvoorbeeld doen door de beschrijving van elke video te beginnen met een link naar je website. Dit doe je aan het begin van de omschrijving omdat vaak alleen de eerste regel van de omschrijving zichtbaar is onder een video.

Zorg er ook voor dat deze link begint met http:// zodat de link klikbaar wordt.

Voeg je website URL toe aan de YouTube video omschrijving

Dit waren mijn eerste tips voor het inzetten van video’s en YouTube voor je bedrijf.  Ik hoor graag van jouw ervaringen met online video.

Wil je meer weten over sociale media marketing en andere manieren van online marketing, neem dan contact op met mij of volg me op Twitter:

Over de auteur: Ramon de la Fuente is freelance online marketeer
It is a online marketing kind of day, so enjoy it!

Ramon de la Fuente – Online Marketing en Communicatie uit Amersfoort

Een gedachte over “Hoe kan je YouTube als marketing tool inzetten?

  1. Pingback: Youtube | Max Verhaegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s