In 4 stappen een goed plan maken voor sociale media.

Sociale Media is een marketing trend, dus er worden veel vragen over het onderwerp gesteld. Ik had al eerder beschreven wat de 7 belangrijkste redenen waren om sociale media in te zetten maar hoeveel tijd gaat het kosten en wat levert het op? Wat moet ik op Twitter doen en wat op Facebook, Linkedin of Google+? Wil je sociale media succesvol inzetten dan is een goed plan cruciaal.
In vier stappen wordt hieronder beschreven wat je moet doen om tot een plan te komen.

  • Luister – wie en waar zijn je klanten en wat zijn hun activiteiten?

Het vinden van klanten is soms eenvoudiger en doelgerichter online dan met behulp van de traditionele media, maar dan moet de doelgroep wel goed omschreven zijn. Als eenmaal in de marketing doelstellingen is omschreven welke klanten je wilt bereiken dan is het van belang om te vinden in welke netwerken de doelgroep actief zijn. Hoe zoek je dat uit? Er zijn demografische gegevens van de netwerken online te vinden. Google bijvoorbeeld eens op “demografische gegevens Twitter” of “statistieken gebruiker Twitter” om uit te vinden wat voor gebruikers er actief zijn op Twitter.

Wat zijn de activiteiten van je klanten op sociale media? Zoek bijvoorbeeld eens op je bedrijfsnaam en productnamen in de Twitter zoekmachine, of maak Hootsuitegebruik van Tweetdeck of Hootsuite om het bijhouden – en uiteindelijk plaatsen – van updates over je bedrijf en producten nog makkelijker te maken. Hetzelfde kan worden gedaan voor het Internet inclusief allerlei forums door Google alerts. Stel een dagelijkse Google alert in om bij te houden wat er over je bedrijf wordt gezegd en geschreven.

  • Doelstellingen – wat zijn de bedrijfs en marketing doelstellingen?

Net zoals bij traditonele media moeten er bij sociale media doelstellingen geformuleerd worden. Sociale media is er om een langdurige relatie met uw klant op te bouwen maar niet een doel op zich. Sociale media is een extra kanaal, dat ingezet kan worden om de marketing doelstellingen te bereiken. Ook hiervoor is een plan met duidelijke en meetbare doelstellingen van belang.

Meetbare doelstellingenMarketing is het juiste product presenteren aan de juiste persoon, op de juiste tijd, met de juiste boodschap en prijs. Sociale media kan daar heel goed voor worden ingezet. Maar ga niet met sociale media aan de slag omdat iedereen het doet. Doe het wel omdat bijvoorbeeld je meer aanwezig wilt zijn op het internet en beter gevonden wilt worden in de zoekmachines. Doe het ook als je doelgroep grotendeels online zit en als je meer dialoog met hen wilt.

  • Tools – beslis welke sociale media je gaat gebruiken

Je hebt uitgevonden waar je doelgroep actief is? Zijn ze bijvoorbeeld actief op Twitter en Facebook maar in mindere mate op Linkedin, Google+ en Hyves? Dan ga je voor Facebook een bedrijfspagina aanmaken want een persoonlijke pagina Bedrijfspagina Facebookheeft een maximum van 5000 vrienden. Voor Twitter maak je een profiel aan, schrijf je nu in zodat je bedrijfsnaam door je is geclaimd! Twitter maakt trouwens nog geen onderscheid tussen persoonlijke en bedrijvenprofielen. Als je de pagina’s hebt opgezet en al wat inhoud hebt gegeven dan is het tijd om al je vrienden en familie uit te nodigen. En dan, hoe krijg ik nog meer volgers en klanten? Ik weet van een fotograaf die gebruik maakte van adverteren op Facebook. De fotograaf is voor bruiloften inzetbaar. Door heel gericht te adverteren op vrouwen tussen de 20-35 jaar oud, die binnen een straal van 75 km wonen en zich de afgelopen 6 weken zich hebben verloofd heeft hij veel opdrachten binnengehaald. Over adverteren op Facebook kom ik binnenkort terug met een uitgebreide omschrijving.

  •  Strategie uitvoeren – hoe en wanneer voer je het uit, wie zal het op zich nemen?
Het uitvoeren van het plan zal tijd kosten. Er is een piek bij het opzetten van de sociale media pagina’s en bij de marketing acties maar daarnaast zullen er regelmatig updates moeten worden gemaakt en gepland. Je klant zal verwachten dat er snel antwoorden op vragen komen en dat je nieuws meedeelt dat ook echt nog nieuwswaarde heeft. Daarnaast wordt verse inhoud trouwens steeds belangrijker om hogerop te komen bij de zoekresultaten van Google. De vragen voor binnen de organisatie zijn: wie gaat de inhoud en updates leveren? Wat zal de ‘tone of voice’ zijn van de updates die worden gemaakt? Wie reageert op vragen van buitenaf?
Niemand weet hoe sociale media in de komende tijd gaat veranderen, maar één ding is zeker, het verdwijnt niet en zal zich verder ontwikkelen en blijven groeien. Het is beter om nu te starten, al is het alleen met het monitoren van je bedrijf en concurrenten. Je zal zien dat je daar al heel veel van leert!

Wil je meer weten over Sociale Media Marketing en andere manieren van online marketing, neem dan contact op met mij of volg me op Twitter:

Over de auteur: Ramon de la Fuente is freelance online marketeer
It is a online marketing kind of day, so enjoy it!
Ramon de la Fuente – Online Marketing en Communicatie uit Amersfoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s