De 7 belangrijkste redenen om sociale media in te zetten

Waarom zou ik sociale media gebruiken? En waarom zou mijn bedrijf actief zijn? Deze vragen krijg ik nogal eens te horen. Er zijn goede redenen om sociale media in te zetten als onderdeel van je marketing mix. Geen land in Europa scoort hoger in het bereik van sociale media dan Nederland, zo blijkt uit onderzoek van comScore. Waarom biedt sociale media veel kansen voor ondernemers en hoe kunnen deze kansen het beste worden benut?
  • De kosten om te starten met sociale media zijn enorm laag.  Als je Twitter marketing of Facebook marketing vergelijkt met andere soorten zoals print advertenties, TV reclame of zelfs online adverteren dan zijn de marketing kosten minimaal. De grootste investering zal in manuren zijn.
  • Je bedrijf kan de online expert worden op je vakgebied. Door het delen van industrie expertise, insights en kennis word je al snel gezien als een zeer goede kennisbron en thought leader, zodat je site vaak bezocht zal worden.
  • Goede mogelijkheden voor verbetering van klantenservice en feedback. Het onderhouden en het verbeteren van de bestaande klantenrelaties wordt directer, zodat je klantenservice een nog betere reputatie krijgt. Daarnaast is er de mogelijkheid om met potentiële nieuwe klanten in contact te komen.
  • Verhoog de traffic naar je website. Je zal hoger in de lijst komen van Google en daardoor meer bezoekers krijgen op je website. Bijvoorbeeld, een zoektocht op mijn volledige naam Ramon de la Fuente levert al snel mijn Twitter en Facebook account op in de organische zoekresultaten van Google. Voor je bedrijf zal hetzelfde gaan gelden. De vermeldingen zullen bij vrienden en kennissen van je volgers terechtkomen en uiteindelijk als resultaat hebben dat het aantal bezoekers op je website omhoog gaat.
Fans vertrouwen fans en worden potentiële klanten

Fans vertrouwen fans en worden potentiële klanten

  • Je merk managen en monitoren. In de sociale media heeft iedereen een mening. Als je klant niet over je merk praat, dan besta je niet. Je kunt ervoor kiezen om te lezen wat erover je producten en/of diensten wordt geschreven en daarvan te leren. Grijp deze kans! Positieve berichten moeten met vreugde worden ontvangen. Er zullen ook negatieve berichten worden geplaatst en ook daar moet een antwoord op komen. Je zal verbaasd zijn hoe vaak een negatief bericht vaak het gevolg was van een eenvoudig misverstand en hoe enthousiast mensen worden als ze zien dat er naar ze geluisterd wordt. Als je niet leest wat er over je merk wordt geschreven in de sociale media dan mis je deze kans. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de zoekmachine van Twitter te gebruiken http://search.twitter.com. Vul je bedrijfnaam of productnaam in om te kijken wat er over je wordt gezegd.
  • Sociale media is een perfect medium voor concurrentie onderzoek. Voor je business is het heel belangrijk om te weten wat je concurrentie aan het doen is. Sociale media maakt het erg gemakkelijk om te zien wat ze doen en wat hun klanten over hen zeggen. Hebben ze recent hun prijzen veranderd? Hebben ze een nieuw product gelanceerd? Wat vinden de klanten ervan?
  • Er kunnen leads worden gegenereerd. Als je huidige en potentiële klanten online zijn, dan zal je ook aanwezig moeten zijn waar ze zich bevinden en zich uitspreken. Het vereist een tijdsinvestering, een strategie en ook geduld met als resultaat dat er leads zullen binnenkomen door je sociale media inzet. De inzet zal dan wel transparant en eerlijk moeten zijn. Gebruik je Facebook en Twitter marketing niet als kanaal om eenzijdig een marketing en sales boodschap te versturen maar in plaats daarvan praat met ze en laat ze kennismaken met het merk zodat uiteindelijk de leads in sales funnel terechtkomen.
Er zijn dus genoeg redenen om te beginnen. Maar welke vormen zijn er allemaal? De oorspronkelijke sociale media netwerken zijn bijvoorbeeld Forums en Blogs. De exponentieel groeiende van dit moment zijn: Microbloggen (Twitter), Sociale communities (Facebook, Hyves), fotos delen (Flickr, Picasa) en ook Video delen (YouTube). Niemand weet hoe sociale media in de komende tijd gaan veranderen, maar één ding is zeker, het verdwijnt niet en zal zich verder ontwikkelen en blijven groeien. Het is beter om nu te starten, al is het alleen met het monitoren van je merk en concurrenten. Je zal zien dat je daar al heel veel van leert!

Wil je nog meer weten over Sociale Media Marketing en andere manieren van online marketing, neem dan contact op met mij of volg me op Twitter:

Over de auteur: Ramon de la Fuente is freelance online marketeer
It is a online marketing kind of day, so enjoy it!
Ramon de la Fuente – Online Marketing en Communicatie uit Amersfoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s