Nu in Adwords: Gmail Sponsored Promotions

Gmail Sponsored Promotions
Gmail Sponsored Promotions zijn advertenties die worden getoond aan Gmail-gebruikers, dat kan op zijn of haar mobiel, tablet of laptop/desktop. Voor deze Gmail advertenties was er altijd een apart advertentieplatform maar sinds kort is deze mogelijkheid ook met Google Adwords in te zetten.
Gmail Sponsored Promotions in Adwords

Hoe zien Gmail Sponsored Promotions eruit?

De bekendste is dat de gebruikers boven aan het tabblad ‘Reclame’ in hun Gmail-account de advertentie te zien krijgen. Deze wordt ook wel advertentie-teaser genoemd. Er kan ook rechts van de inbox een advertentie worden getoond.

Advertenties in Gmail - Gmail Sponsored Promotions

Hierboven advertentie-teasers van Phonehouse en Vodafone. Als je op de Vodafone advertentie klikt zie je de uitgevouwde advertentie (expandable banner). Deze kan worden ontworpen met onder andere tekst, plaatjes, formulieren voor e-mail adressen, of video’s. Ook kunnen links naar een website, app’s of click-to-call worden opgenomen.

Uitgevouwde advertentie - Gmail Sponsored Promotions

De Gmail gebruiker heeft de mogelijkheid deze uitgevouwde advertentie af te wijzen, op te slaan, door te sturen naar iemand of er op te klikken om naar de website van de adverteerder te gaan. Op deze landingspagina kan de adverteerder de potentiële klant nog meer verleidelijke informatie tonen om een conversie af te dwingen :-).

Wie kan kan je bereiken met Gesponsorde Promoties in Gmail?

Met de de Gmail advertenties – ook wel Gesponsorde Promoties in Gmail genoemd – kan je in theorie elke Gmail gebruiker bereiken. Er zijn wereldwijd inmiddels 500 miljoen gebruikers. Met de advertenties kan je je volledig richten op je doelgroep. De advertenties worden dan ook geplaatst op basis van de targetingmethoden die je zelf als adverteerder kiest.

Zo geeft Adwords de keuze om te targeten op:

  • Demografische variabelen zoals leeftijd, geslacht, taal, device en locatie;
  • Doelgroepen zoals we die kennen uit reguliere display campagnes, ook wel affiniteitsgroepen genoemd;
  • Op basis van inhoud, ook wel zoekwoorden, de zoekwoorden worden gematcht met de inhoud van de e-mails van de Gmail inbox.

Ook kan je targeten op basis van e-mailadressen, aankopen, beroepen en domeinnamen. Targeten op basis van domeinnamen biedt goede mogelijkheden. Zo kunnen adverteerders zich bijvoorbeeld richten tot gebruikers die mails krijgen van domeinen van concurrenten…

Als je dus bijvoorbeeld een grote speler bent in de luchtveringen voor auto’s kan je inzetten op variaties van de zoekwoorden: ‘luchtvering auto’. Zoekwoorden die je gebruikt bij contextuele targeting kunnen in de laatste 300 e-mails van de gebruiker staan. Je zou daarnaast ook op Doelgroep/Onderwerp kunnen inzetten zoals: ‘auto beurzen’ en ‘auto onderhoud’. Bekijk hier de specificaties op de officiële Google Adwords pagina’s over Gesponsorde Promoties in Gmail.

Wat kosten Gmail Sponsored Promotions?
Je betaalt kosten per klik (CPC) op de advertentie die dan de uitgevouwde advertentie laat zien, dus niet noodzakelijk komen deze gebruikers op je eigen website terecht. Als er naar je website wordt geklikt, wordt daar verder niets extra’s voor gerekend. Tevens wordt er slechts 1 klik in rekening gebracht, ongeacht het aantal klikken van een gebruiker binnen 30 dagen. Omdat Gmail Sponsored Promotions nog redelijk beperkt wordt ingezet zijn de CPC’s nog redelijk laag. Nu Gmail Sponsored Promotions uit de Beta gaat, en er dus meer adverteerders bijkomen, verwacht ik dat de CPC’s zullen stijgen.
Wat leveren de Gmail Sponsored Promotions op?
De verkopen die voortkomen uit de GSP advertenties hebben over het algemeen een lagere ROI dan die uit het zoeknetwerk. Het is wel vergelijkbaar met de ROI op het Google Display Netwerk. Dat is eigenlijk ook wel logisch, het is een push kanaal in plaats van een pull kanaal (wat het zoeknetwerk is).
Conclusie
Gmail Sponsored Promotions is een interessante aanvulling op de Adwords advertentie mogelijkheden. Het is vooral erg interessant voor lead-generatie en om aan een grote doelgroep een aktie (bijvoorbeeld een kortingsactie) te tonen. Net als elk ander advertentie medium bepaalt de de juiste targeting met de juiste boodschap – op het juiste moment – of je campagne succesvol zal verlopen. Zorg dat je altijd A/B test en dat alle links in de advertentie een goede tagging meekrijgen zodat je exact kan terugzie hoe er gereageerd wordt door verschillende doelgroepen op je advertentie én kan je de advertenties en doelgroepen optimaliseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s