Adverteren op Facebook

Hoe kan je nu de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon tonen? Door te adverteren op Facebook komt dit plaatje heel dichtbij. Facebook Ads biedt namelijk uitstekende mogelijkheden om middels advertenties je bedrijf, de eigen bedrijfspagina, product of dienst onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Facebook heeft in Nederland inmiddels ca. 5,3 miljoen gebruikers (november 2011), dus steeds meer doelgroepen zijn goed vertegenwoordigd.

Wanneer adverteren op Facebook? Er zijn drie goede redenen om een Facebook campagne te starten.

1. Vraag naar je product creëren (Google vs Facebook).
Wellicht adverteer je al op Google via Adwords? Het grote pluspunt van adverteren bij Google is de mogelijkheid om je advertentie te vertonen bij zaken waar mensen actief op zoek naar zijn op dat moment. Consumenten zijn op dat moment op zoek naar producten en door middel van advertenties op Google is het mogelijk om die vraag te vervullen. Zo heb ik zelf met een campagne voor een concert kaartje weggegeven voor Selah Sue in Nijmegen en met gerichte advertenties op Google kom je een heel eind. Maar wat als je nu een product of dienst verkoopt waar nog geen vraag naar is?

Spaghetti meter

Bijvoorbeeld een spaghetti meter, die heel gemakkelijk afmeet hoeveel spaghetti je moet koken voor een aantal personen. Er zullen niet veel mensen zoeken op dit product maar dankzij een Facebook advertentie zal er thuis voortaan niet te veel of te weinig pasta worden voorgeschoteld. Adverteren op Facebook biedt de mogelijkheid om vraag naar je producten te creëren. Gebruik die kans!

2. Zeer gericht adverteren op je doelgroep is mogelijk

Binnen Facebook is het mogelijk om zeer gericht te adverteren. Zo is het onder andere mogelijk om te targeten op locatie, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau/werk en interesses. Als je bijvoorbeeld een fotograaf bent uit Amsterdam en je specialisatie is bruiloften dan val je met Facebook met je neus in de boter. Doelgroep fotograafJe kan je advertenties richten op vrouwen tussen de 25 en 34 jaar, die in Amsterdam wonen en op dat moment verloofd als status hebben. Zo is het erg eenvoudig geworden om je boodschap af te stemmen en onder de aandacht te komen bij potentiele klanten. Deze targeting mogelijkheden bieden ook veel kansen voor marketeers van niche producten of lokale/regionale aanbieders.

3. Merk opbouwen door interactie en virale effecten
Adverteren op Facebook is een uitstekende manier om je merk te versterken en het stelt je in staat om een band op te bouwen met je klanten. Door middel van een bedrijvenpagina maar ook in de advertentie kunnen ze jouw berichten of pagina ‘leuk vinden’. Op het moment dat ze je bedrijvenpagina leuk vinden belanden dus al je berichten automatisch bij deze consument. Er kan een viraal effect ontstaan op het moment dat deze consument je berichten deelt of leuk vindt. Gecombineerd met de zeer specifieke targeting en de interactiemogelijkheden is het adverteren op Facebook een goede manier om je merk te versterken. Je kan trouwens zelf kiezen hoe je Facebook Ads gaat inzetten, het kan zowel per klik (CPC) als per 1.000 vertoningen (CPM) en je bepaalt je eigen dagelijkse bestedingsbudget.

De zeer gerichte manier van adverteren is in mijn ogen echt uniek en ik denk dat nu het moment is om te beginnen met adverteren op Facebook. Dat kan je uitbesteden. Ik heb de ervaring in huis om het maximale rendement uit een Facebook campagne te halen en te zorgen dat de doelstellingen worden gehaald.

Wil je meer weten over sociale media marketing en andere manieren van online marketing, neem dan contact op met mij of volg me op Twitter:

Over de auteur: Ramon de la Fuente is freelance online marketeer
It is a online marketing kind of day, so enjoy it!

Ramon de la Fuente – Online Marketing en Communicatie uit Amersfoort

Een gedachte over “Adverteren op Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s