Gratis programma’s helpen je om hoger in Google te komen

Veel bezoekers van je website komen via de zoekmachines binnen. Des te hoger je website in de zoekresultaten komt, des te hoger het aantal relevante bezoekers zal worden. Staan de woorden waarop Google-gebruikers zoeken niet op jouw site, dan wordt je ook niet gevonden. Hoe kom je nu hoger in Google? Je zal je website dus moeten optimaliseren voor de zoekmachines. Hier is een lijst met optimalisatie programma’s. En het mooie is ze zijn allemaal gratis!

#1 Hulpprogramma voor zoekwoorden van Google

Hulpprogramma voor zoekwoorden van Google

Wellicht de allerbelangrijkste die je kan gaan gebruiken is het hulpprogramma voor zoekwoorden van Google. Het is de tool binnen Adwords die je alle informatie geeft om je website te optimaliseren voor je doelgroep. Log wel in met je Google account bij dit programma om nog betere informatie te krijgen. Hoe het werkt? Met het invoeren van een woord of meerdere woorden kun je zien hoe vaak er op gezocht wordt. Met andere woorden, hoe relevant de woorden zijn. Als ik bijvoorbeeld op “interim online marketing” zoek, dan geeft het volgende resultaten weer, waarvan ik er vijf heb uitgekozen die het best gerelateerd zijn, en dus de meeste maandelijkse zoekopdrachten hebben in Nederland:

 • “online marketing” 22.200
 • “internetmarketing” 22.200
 • “internet marketing” 33.100
 • “marketing online” 22.200
 • “marketing internet” 33.100
 • “zoekmachine marketing” 27.100

Wel gerelateerd, maar minder vaak ingegeven zijn:

 • “online marketing consultant” 320
 • “online marketing specialist” 260
 • “online marketing strategie” 390

Ter vergelijking, van de zoektermen “online marketing amersfoort” worden er maar 93 ingegeven per maand. Voor mijn website betekent dit, dat ik de populaire zoekwoorden als onderwerpen voor mijn blog op het vizier moet houden. Dit zijn de onderwerpen waarop wordt gezocht, en ik dus goede inhoud over aan moet bieden. Als je zelf de populaire zoektermen die voor je business van belang zijn gaat verwerken op je website, is er dus een grotere mogelijkheid tot een hogere ranking op Google en dus meer bezoekers. Goede inhoud, daar draait het dus voornamelijk om als je bezoekers wil trekken vanuit je doelgroep.

#2 Insights for Search van Google

Google Insights for Search Google Insights for Search is een geweldig programma voor zoekwoord optimalisatie en vrij identiek aan het “hulpprogramma voor zoekwoorden”. Er zijn echter wel wat verschillen waardoor ikzelf vaker gebruik maak van Insights for Search. Je kan namelijk langer dan 12 maanden terug in de tijd en het geeft ook een verwachting van toekomstige zoekhoeveelheden. Daarnaast creeërt Google Insights for Search ook mooie grafieken.. Kijk bijvoorbeeld naar de pagina waar de volgende zoektermen zijn ingegeven: Hyves, Facebook, Twitter en Google. Of vergelijk zoekmachine marketing met sociale media marketing.

zoekmachine marketing (blauw) versus sociale media marketing (rood).

Ga nu aan de slag en vul je eigen product en bedrijfsnamen in, en ook die van de concurrentie om te pijlen wat de consumenten interesse is op dat moment en in de toekomst.

#3 Webmasterhulpprogramma van Google

Google Centrum voor Webmasters

Wederom van Google, de Webmasterhulpprogramma’s zijn uitstekende technische hulpen voor het evalueren van je website. Het laat zien wat je CTR (click trough rate) is, de gemiddelde posities van je site op bepaalde zoekwoorden en daarnaast laat Google zien welke websites er allemaal naar je website linken. Voor het technische gedeelte kijkt Google naar de html, snelheid van je website, sitemaps en geeft de fouten aan die Google gevonden heeft tijdens het “crawlen” van je pagina zodat die verbeterd kunnen worden.

#4 Open site explorer   

Open site explorer

Om een hoge positie te krijgen bij een zoekmachine is het belangrijk dat er gelinkt wordt naar je website, maar welke links zijn nou belangrijk? Het programma Open site explorer kijkt naar de hoeveelheid links. Door je website in te voeren kan Open site explorer naar je links naar je website kijken en meet de waarde daarvan. Dat kan je met je eigen site doen, maar ook met die van de concurrent. Je kan dus je eigen website vergelijken met die van de concurrent. Je kan zien welke links je concurrent heeft en welke jij mist en waar dus werk voor je ligt.

Website optimalisatie programma’s helpen je. Door goed gebruik te maken van deze programma’s kan er nog meer rendement uit je website gehaald worden. Er zijn ook nog genoeg andere gratis programma’s maar dit is een mooie selectie waar je gelijk mee aan de slag kunt en dat er veel Google programma’s bij zitten ligt wellicht aan mijn achtergrond…. Mijn advies: het is beter om nu te starten, al is het alleen met het monitoren van de zoekwoorden en die van de concurrende bedrijven. Je zal zien dat je daar al heel veel van leert!

Wil je meer weten over Sociale Media Marketing en andere manieren van online marketing, neem dan contact op met mij of volg me op Twitter:

Over de auteur: Ramon de la Fuente is freelance online marketeer

It is a online marketing kind of day, so enjoy it!

Ramon de la Fuente – Online Marketing en Communicatie uit Amersfoort

5 gedachten over “Gratis programma’s helpen je om hoger in Google te komen

 1. Waarlijk fascinerend! Ben je wellicht van plan meer van zulke stukjes te maken? Laten we het hopen. Ik ben hoe dan ook in hoge mate verrast. Ga beslist zo door!

  De groeten van een supporter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s